India vrea să-și lanseze propria rețea GPS, Apple și alți producători smartphone spun că nu se poate în viitorul apropiat

27.09.2022
India vrea să-și lanseze propria rețea GPS, Apple și alți producători smartphone spun că nu se poate în viitorul apropiat

La fel cum China are rețeaua BeiDou, Rusia are GLONASS iar Uniunea Europeană a investit în Galileo, India vrea să dispună de propria rețea independentă de GPS, punând presiune pe producătorii de dispozitive să adauge suportul necesar la partea de hardware cât mai curând posibil.

Noua rețea se va numi NavIC (Navigation with Indian Constellation) și va avea acoperire limitată, în regiunea Indiei și țările din jur, asigurată cu o rețea de opt sateliți. Spre comparație, rețeaua americană GPS dispune de 31 de sateliți și oferă acoperire globală. Însă nu acoperirea este motivul nemulțumirilor exprimate de Apple și alți producători smartphone, ci faptul că noua rețea NavIC ar urma să folosească alte benzi de comunicații radio decât cele ale actualelor servicii de poziționare globală, fapt ce presupune investiții majore cu dezvoltarea de noi chipseturi care să le suporte.

Momentan, suportul hardware necesar este prezent doar la telefoanele iPhone 14 Pro și Pro Max, Apple și restul producătorilor smartphone încercând să convingă autoritățile din India să comute la banda de frecvență folosită deja de serviciile competitoare, explicând acestora că implementarea la nivel de chipset a suportului necesar nu se poate face mai devreme de anul 2025. Însă cel mai mare impediment este cel al costurilor foarte mari, care ar trebui în cele din urmă transmise consumatorilor din lumea întreagă.

În prezent, utilizarea NavIC este limitată. Serviciul este folosit pentru urmărirea vehiculelor publice în India, pentru a furniza mesaje de avertizare de urgență pescarilor care se aventurează în largul mării unde nu există conectivitate la rețeaua terestră și pentru urmărirea și furnizarea de informații legate de dezastrele naturale. Activarea NavIC în smartphone-uri este următorul pas pe care autoritățile doresc să îl facă, dar producătorii activi deja în uriașa piață din India se tem că vor fi supuși la presiuni pentru respectarea acestor cerințe.

Concret, unul din motivele pentru care numeroși producători smartphone, printre care și Apple, au ales să producă telefoane în India este practica acestei țări de a impune tarife împovărătoare pe produsele din import, care devin astfel prea scumpe pentru a mai putea concura ofertele din producție locală. Profitând de acest „privilegiu” deja acordat producătorilor care și-au deschis fabrici pe teritoriul Indiei, autoritățile ar putea condiționa punerea în vânzare a noilor modele smartphone de prezența suportului NavIC.

Tags:
Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult