Instagram a intrat pe lunga listă a platformelor sociale interzise în Rusia

14.03.2022
Instagram a intrat pe lunga listă a platformelor sociale interzise în Rusia

Utilizatorii din Rusia au avut timp până la miezul nopții de duminică pentru a a-și încărca ultimele poze pe Instagram, platforma de mesagerie fiind blocată în Rusia, la fel ca Facebook, după ce proprietarul Meta a fost declarat organizație extremistă de către puterea de la Kremlin.

Blocada este impusă prin Roskomnadzor, echivalentul digital al cortinei de fier, o entitate guvernamentală creată după modelul Chinei, pentru a facilita cenzura generalizată a mediului online din Rusia.

Oficial, măsura este justificată ca un răspuns la decizia proprietarului Meta, o companie din Statele Unite, de a tolera distribuirea de mesaje care incită la ură și violență împotriva armatei ruse și a președintelui Putin. Neoficial, putem presupune că blocarea platformelor de comunicare aflate în afara influenței aparatului de cenzură controlat de Kremlin era oricum inevitabilă în Rusia, administratorul Facebook și Instagram „contribuind” doar cu un ultim act de sfidare.

Proprietarul Facebook și Instagram a declarat vineri că schimbarea politicii sale privind discursul instigator la ură este un demers temporar care se aplică doar Ucrainei, ca urmare a invaziei Rusiei din 24 februarie.

Compania a spus că ar fi greșit să îi împiedice pe ucraineni „să-și exprime rezistența și furia față de forțele militare invadatoare”.

În mod predictibil, decizia a fost primită cu indignare în Rusia, unde autoritățile au deschis o anchetă penală împotriva lui Meta , iar procurorii au cerut vineri instanței să clasifice gigantul tehnologic american drept „organizație extremistă”.

Potrivit administratorului Instagram, blocada impusă de autoritatea Roskomnadzor afectează 80 de milioane de utilizatori, respectiv, mai mult de jumătate din populația totală a Rusiei, estimată la 144.1 milioane de persoane. Desigur, cifra include și conturile-duplicat înregistrate pe teritoriul Rusiei, numărul real al utilizatorilor din această țară fiind cu siguranță mai mic.

„Trebuie să asigurăm sănătatea psihologică a cetățenilor, în special a copiilor și adolescenților, pentru a-i proteja de hărțuirea și insultele online”, se arată în comunicat oficial, explicând decizia de a închide platforma.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult