Intel dezvoltă un procesor dedicat pentru minare Bitcoin, sperând ca astfel să pună capăt goanei după unități GPU

19.01.2022
Intel dezvoltă un procesor dedicat pentru minare Bitcoin, sperând ca astfel să pună capăt goanei după unități GPU

Pornind de la idea că profitul este principalul factor care motivează achiziționarea chiar și la suprapreț de acceleratoare grafice pentru generarea de criptomonede, Intel încearcă să ofere minerilor digitali o alternativă și mai profitabilă penru generarea Bitcoin, sub forma unor noi dispozitive ASIC-Miner ultra-eficiente.

În mod evident, interesul este pur financiar și pentru Intel, gigantul american sperând să-și rotunjească veniturile „rupând de la gura” producătorilor de unități GPU și fabricanți OEM de acceleratoare grafice.

Deși fabricantul de procesoare încă nu a comunicat nimic în mod oficial, indicii prețioase au apărut deja într-o prezentare Intel intenționată pentru ediția 2022 a International Solid-State Circuits Conference (ISSCC). Folosind expresia “Bonanza Mine”, Intel descrie un nou procesor ASIC miner capabil să funcționeze cu voltaj foarte scăzut și eficiență nemaiîntâlnită până acum la nivelul industriei.

Chiar dacă nu vizează Ethereum sau alte criptomonede minate în mod uzual folosind procesoare grafice, cip-ul proiectat pentru algoritmul criptografic SHA-256 ar putea oferi un avantaj decisiv la minarea altor criptomonede din familia Bitcoin, ademenind antreprenorii din acest sector să-și schimbe instalațiile bazate pe acceleratoare grafice cu noua generație de dispozitive mult mai profitabile.

Alte indicii privind dezvoltarea unui procesor dedicat pentru minat au fost oferite încă de anul trecut de șeful diviziei GPU, Raja Koduri, care a menționat într-o prezentare ținută pe live stream eforturile Intel pentru dezvoltarea de hardware dedicat pentru generarea de criptomonede. Aceste planuri sunt confirmate și cu o serie de brevete publicate de Intel, pe tem a tehnologiilor criptografice bazate pe algoritmul SHA-256.

Dacă planurile Intel se concretizează, gigantul american va intra în competiție directă cu Bitmain, un producător chinez specializat exclusiv pe dezvoltarea, fabricarea și comercializare de echipamente ASIC Miner, cu experiență de mai mulți ani în această piață. Totuși, Intel vine cu zeci de ani experiență în domeniul proiectării de unități CPU și resurse financiare uriașe, gata de folosit pentru a da la o parte competiția.

Interesant este că tehnologiile Intel privind algoritmul SHA-256 nu sunt dezvoltate chiar de la zero, compania americană lucrând de mai mulți ani la un astfel de accelerator, intenționat ca și extensie pentru familia Ice Lake de procesoare Core și versiunile ulterioare. În cazul unui cip ASIC Miner dedicat, acest accelerator ar urma să fie doar multiplicat și perfecționat suplimentar, Intel putând recurge inclusiv la optimizarea fizică procesului de fabricație, aducând eficiența cip-ului rezultat la un nivel imposibil de atins pentru alți producători care doar trimit designul creat la un terț fabricant de semiconductoare (ex. TSMC).

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult