Inteligența artificială, folosită pentru a popula întregi spam site-uri cu conținut de calitate îndoielnică

02.05.2023
Inteligența artificială, folosită pentru a popula întregi spam site-uri cu conținut de calitate îndoielnică

În timp ce administratorii site-urilor respectabile au încercat și apoi abandonat planurile pentru generarea accelerată de conținut folosind AI, ideea prinde foarte bine în rândul „antreprenorilor” care urmăresc câștiguri rapide folosind spam site-uri. Cele din urmă apar precum ciupercile după ploaie, fiind populate în timp record cu „esee” auto-generate pe ChatGPT, pornind de la indicații de câteva fraze.

Absolut predictibil, mai toate articolele astfel generate și prezentate cu scop informativ abundă de afirmații inexacte sau complet greșite, site-urile respective fiind un real pericol la adresa siguranței cititorilor care le consultă pentru informații pe teme medicale, finanțe, tehnologie, politică, etc.

Noua tendință este consemnată după mulți ani în care experții specializați în inteligență artificială au tot avertizat cu privire la modul în care AI-ul ar putea fi exploatat cu scopul dezinformării la scară largă, motivată politic sau pe criterii meschine, precum obținerea de câștiguri rapide și cu minim de efort, indiferent de consecințele asupra publicului țintă.

În cazul de față, principalul „complice” este OpenAI cu al său ChatGPT, primul AI accesibil la scară largă și suficient de puternic pentru a transpune în realitate pericolele descrise până acum doar la nivel teoretic.

Potrivit raportului publicat de publicația NewsGuard, ”site-urile care adesea nu-și dezvăluie proprietarul sau entitatea care le controlează generează un volum mare de conținut atingând o varietate de subiecte, inclusiv politică, sănătate, divertisment, finanțe și tehnologie. Unele site-uri publică sute de articole pe zi. O parte din conținut avansează narațiuni false. Aproape tot conținutul prezintă un limbaj blând și fraze repetitive, semne distinctive ale inteligenței artificiale.

În timp ce problema indexării acestor informații de către motoarele de căutare poate fi controlată prin blocarea domeniilor web de îndată ce sunt identificate, nimic nu împiedică administratorii acestora să-și promoveze conținutul pe rețele de socializare, sau să-și multiplice conținutul pe și mai multe spam site-uri.

Site-urile identificate au adesea nume generice (cum ar fi Biz Breaking News și Market News Reports ) și sunt pline cu publicitate programatică care este cumpărată și vândută automat. Administratorii acestora atribuie știrile unor autori cunoscuți sau fictivi, iar mare parte din conținut pare să fie rezumate sau rescrieri ale știrilor extrase de pe site-uri consacrate precum CNN .

Deși majoritatea site-urilor nu răspândesc dezinformări, unele publică și fake-uri grosolane precum o știre ce informa despre decesul președintelui Joe Biden, totul cu scopul de a genera cât mai multe afișări din reclamele inserate în pagină.

Tags:
Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult