Internetul „liber” adus în Ucraina de antenele Starlink, potențială țintă pentru forțele ruse

04.03.2022
Internetul „liber” adus în Ucraina de antenele Starlink, potențială țintă pentru forțele ruse
Foto: Shutterstock

Elon Musk avertizează că, deși foarte utile pentru accesul la informație și relatarea evenimentelor din  orașele ucrainene ocupate de armata rusă, antenele Starlink constituie veritabile ținte pe clădirile unde sunt instalate, camuflarea acestora și ascunderea oricăror echipamente asociate fiind absolut necesară pentru siguranța celor care le folosesc.

Pe lângă bombardarea fără discriminare a clădirilor rezidențiale, spitale, grădinițe și mai nou, centrale nucleare și alte elemente critice de infrastructură, campania de teroare dusă de armata rusă împotriva populației ucrainene pare să aibă ca obiectiv tăierea accesului la orice surse de informare, precum televiziuni, posturi de radio și, desigur, internet. Astfel, perspectiva de a obține acces imediat și necenzurat la internet, instalând echipamentele Starlink donate de compania americană SpaceX, poate face diferența între izolarea totală a comunităților deja încercuite sau complet ocupate de forțele ruse, și păstrarea unui nucleu de rezistență și coordonare cu alte teritorii de pe teritoriul țării.

Starlink

Având în vedere nivelul de pregătire al armatei ruse, este de așteptat ca orice antenă pentru servicii TV rămasă pe acoperișurile caselor sau la balcoanele blocurilor locuințe să constituie pretext pentru bombardarea sau măcar vizitarea respectivelor edificii de către forțele de „menținere a păcii”.

Potrivit explicațiilor oferite de Elon Musk, ”Starlink este singurul sistem de comunicații non-rus, care încă funcționează în anumite părți ale Ucrainei, așa că probabilitatea ca acesta să fie atacat este foarte mare”. Șeful SpaceX recomandă celor care au intrat în posesia echipamentelor Starlink, distribuite în număr limitat, să ia toate măsurile care se impun pentru a evita descoperirea acestora de către forțele ruse, alegând spații de instalare cât mai ferite de zonele locuite și să ia măsuri de ”camuflare ușoară”, care să îngreuneze detecția fără împiedica conexiunea cu sateliții aflați pe orbita Pământului.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult