iOS 8 va proteja intimitatea utilizatorului şi va bloca colectarea datelor cu ajutorul reţelelor Wi-Fi

10.06.2014
iOS 8 va proteja intimitatea utilizatorului şi va bloca colectarea datelor cu ajutorul reţelelor Wi-Fi

Prezentarea Apple de acum o săptămână s-a axat doar pe noutăţile importante pe care le va aduce cea de-a opta versiune a sistemului de operare iOS, însă dezvoltatorii software care au început să testeze prima versiune Beta încep să descopere şi alte noutăţi mărunte, dar interesante. Una dintre aceste noutăţi îmbunătăţeşte protecţia datelor cu caracter personal, iOS 8 urmând să submineze colectarea datelor obţinute prin scanarea interfeţelor wireless în spaţiul public.

Colectarea datelor despre utilizatorii care trec printr-un anumit loc nu este deloc o noutate pentru industria publicitară. Orice telefon cu o interfaţă wireless lăsată activată va scana în permanenţă spectrul radio pentru a descoperi punctele de acces disponibile, iar adresele MAC care sunt transmise cu această ocazie sunt colectate de către companii şi folosite în diverse scopuri. Deoarece fiecare adresă MAC este unică, companiile au la îndemână un identificator sigur care permite obţinerea anumitor date, cum ar fi numărul de cumpărători care intră într-un magazin şi frecvenţa cu care aceştia revin.

Chiar dacă aceste adrese MAC nu sunt uşor de asociat cu persoanele care folosesc acele telefoane, această colectare de date poate fi considerată deranjantă de către unii utilizatori. Odată cu iOS 8, toate terminalele Apple vor avea un comportament pe placul celor care ţin la intimitatea lor. În locul divulgării adresele MAC reale în timpul operaţiunilor de scanare, terminalele Apple vor transmite informaţii fictive care vor fi alese şi schimbate aleatoriu. Adresa reală MAC, necesară pentru stabilirea unei conexiuni, va fi folosită doar în momentul în care utilizatorul va încerca să se conecteze la o reţea.

Această măsură ar putea fi privită şi ca o încercare de impunere a tehnologiei iBeacon, pe care Apple încearcă să o promoveze în mediul comercial. Chiar dacă acesta este adevăratul motiv pentru care Apple a operat schimbarea, iBeacon necesită şi utilizarea unor aplicaţii software compatibile care sunt opţionale, utilizatorul având astfel măcar posibilitatea de a alege.

Tags:
Urmărește Go4IT.ro pe Google News