Jafurile armate sunt istorie. Infractorii moderni pot goli bancomatele fără să lase nicio urmă

Jafurile armate sunt istorie. Infractorii moderni pot goli bancomatele fără să lase nicio urmă

Descoperite în general a doua zi, când angajaţii băncii găsesc ATM-ul golit de bani, atacurile “fileless” dau mari bătăi experţilor în securitate care cu greu găsesc indicii care să dezvăluie identitatea atacatorilor sau modul de operare.

Fără urme ale vreunei interacţiuni fizice cu dispozitivul sau program malware, experţii Kaspersky Lab au reuşit în cele din urmă să înţeleagă instrumentele infractorilor cibernetici folosite în jaf şi să reproducă ei înşişi atacul, descoperind o breşă de securitate în cadrul băncii.

Pentru a nu lăsa urme, infractorii au folosit in-memory malware ca să infecteze reţelele băncilor, componentele software rezidente doar în memoria RAM a dispozitivelor dispărând la prima repornire a dispozitivului.

Investigaţia a început după ce specialiştii băncii au recuperat şi distribuit către Kaspersky Lab două fişiere conţinând înregistrări malware de pe hard drive-ul ATM-urilor (kl.txt şi logfile.txt). Acestea au fost singurele fişiere rămase în urma atacului. Nu a fost posibilă recuperarea malware-ului, deoarece, după efectuarea jafului, infractorii l-au şters. Dar chiar şi această cantitate infimă s-a dovedit suficientă pentru o investigaţie de succes.

Ştergere/ derulare

Printre fişierele-jurnal, experţii Kaspersky Lab au reuşit să identifice fragmente de informaţii în plain text care i-au ajutat să creeze o regulă Yara şi să găsească o mostră. Regulile YARA – simplificat, şiruri de caractere de căutare – îi ajută pe analişti să găsească, să grupeze, să clasifice mostre de malware similare şi să creeze conexiuni între ele. Acestea se bazează pe tipare de activitate suspecte în cadrul unor sisteme sau reţele ce prezintă similitudini. 

După o zi de aşteptare, experţii au găsit o mostră de malware: „tv.dll” sau ”ATMitch”, cum a fost denumită mai târziu. Aceasta a fost detectată de două ori: o dată în Kazahstan şi o dată în Rusia.

Programul malware este instalat de la distanţă şi pus în executare pe un bancomat al băncii vizate, care este administrat remote. După ce este instalat şi conectat la ATM, malware-ul ”ATMitch”  comunică cu bancomatul ca şi cum ar fi un program legitim. Acest lucru face posibil ca atacatorii să pună în aplicare o listă de comenzi, cum ar fi să colecteze informaţii despre numărul bancnotelor din ATM-uri. Mai mult, le permite infractorilor să retragă bani la orice oră, doar prin atingerea unui buton.

În general, infractorii încep prin a afla informaţii despre suma de bani pe care un aparat o are. După aceasta, un infractor poate să trimită o comandă pentru a scoate orice număr de bancnote, de la orice bancomat. După ce retrag banii în acest mod, infractorii nu mai trebuie decât să îi ia şi să plece. Un jaf de acest gen la un ATM durează doar câteva secunde.

O dată ce un ATM este jefuit, malware-ul îi şterge urmele. 

Încă nu se ştie cine este în spatele atacurilor. Utilizarea exploit-urilor open source, a utilitarelor din Windows şi a domeniilor necunoscute, în timpul primei etape a operaţiunii, face aproape imposibilă aflarea grupului responsabil. Însă, „tv.dll”, folosit în faza ATM a atacului, conţine elemente de limbă rusă, iar grupurile cunoscute care par să corespundă acestui profil sunt GCMAN şi Carbanak.

”S-ar putea ca atacatorii să fie activi încă, dar nu vă îngrijoraţi! Combaterea acestor tipuri de atacuri necesită anumite cunoştinţe din partea specialiştilor în securitate care protejează organizaţia vizată”, spune Sergey Golovanov, Principal Security Researcher la Kaspersky Lab. “O breşă reuşită şi extragerea informaţiilor dintr-o reţea pot să fie efectuate doar cu instrumente comune şi legitime; după atac, infractorii pot să şteargă toate informaţiile care ar conduce la detectarea lor şi să nu lase nicio urmă. Pentru a răspunde acestor probleme, analiza memoriei devine o parte critică din analiza malware-ului şi a funcţiilor sale. Şi, aşa cum dovedeşte cazul nostru, un răspuns eficient la incident poate să contribuie chiar şi la rezolvarea unei infracţiuni cibernetice aparent perfecte. ”

Produsele Kaspersky Lab detectează operaţiunile folosind tacticile, tehnicile şi procedurile de mai sus.

Tags:
Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Adrian Popa
Adrian Popa
Adrian Popa este coordonator al site-urilor Go4it.ro și Go4games.ro. Are 17 ani de experiență în presa centrală și a debutat ca jurnalist specializat pe economie/piețe financiare. Înainte de a ajunge la Grupul de presă Gândul, Adrian a fost redactor-șef la Mediafax.ro și Gandul.ro (fostul ... citește mai mult
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult