Japonia a adoptat legi drastice împotriva pirateriei online

Autori: Aurelian Mihai, Liviu - Andrei Mihai 01.10.2012
Japonia a adoptat legi drastice împotriva pirateriei online

Începând de astăzi, cetăţenii japonezi care descarcă ilegal şi cu bună ştiinţă materiale protejate prin drepturi de autor sunt pasibil de pedepse cu închisoarea de până la 2 ani şi 25000 dolari amendă. Cei care distribuie ilegal astfel de conţinut pot petrece chiar şi 10 ani în închisoare şi amendaţi cu până la 10 milioane Yen (125000 dolari).

Japonia a adoptat legi drastice împotriva pirateriei online

Luată în serios de autorităţile japoneze, noua lege ar putea avea un impact puternic asupra volumului de trafic cumulat în mediul online prin distribuirea şi descărcarea de conţinut piratat. Adusă în sprijinul industriei de divertisment, măsura luată de guvernul japonez cimentează practic o atitudine cât se poate de ostilă împotriva pirateriei online şi pune sub semnul întrebării viitorul reţelelor de tip peer-to-peer, care se văd atacate în această ţară nu doar prin acţiuni judecătoreşti individuale, ci şi prin ameninţarea directă utilizatorilor care le accesează serviciile.

Recording Industry Association of Japan este unul din susţinătorii noii legi

Chiar dacă nu este aplicată la scară largă, noua lege a download-urilor ar putea servi la instaurarea unei stări de panică printre cetăţenii japonezi care practică pirateria online, autorităţile ameninţându-i cu controale aleatorii anti-piraterie şi procese mediatizate în presă, în care sunt aplicate pedepse aspre iar cei găsiţi vinovaţi sunt daţi drept exemple pentru cei rămaşi în ilegalitate.

Tags: