Keybase filesystem – o nouă alternativă pentru schimburi securizate de fişiere

Autor: Aurelian Mihai 05.02.2016
Keybase filesystem – o nouă alternativă pentru schimburi securizate de fişiere

Keybase, o companie cunoscută pentru soluţiile de criptare a sesiunilor de mesagerie instant, propune acum şi o alternativă securizată la serviciile obişnuite de file sharing.

Numit Keybase filesystem, sistemul permite utilizatorilor să lucreze atât cu foldere publice pe care oricine le poate accesa, cât şi foldere private accesibile doar persoanelor autorizate. Astfel, fişierele plasate în folderul public (de forma /keybase/public/nume_utilizator) sunt semnate cu identitatea autorului şi indexate ca link-uri text, respectiv ilustrate cu miniaturi în cazul colecţiilor de poze.

Keybase filesystem - o nouă alternativă pentru schimburi securizate de fişiere

Folderele private (de forma /keybase/private/nume_utilizator) sunt criptate la ambele capete ale conexiunii, neputând fi interceptate în timpul transferului sau deschise pe serverele Keybase. Pentru a oferi acces altei persoane este nevoie să-i adăugăm numele de utilizator în terminaţia folderului creat: /keybase/private/nume_utilizator,utilizator_doi.

Pentru viitor, Keybase intenţionează să permită trimiterea de invitaţii la schimburi de fişiere către orice utilizator din reţeaua Twitter. Astfel, accesul va putea fi oferit adăugând în terminaţia folderului privat numele contului de twitter: /keybase/private/nume_utilizator,utilizator_doi@twitter.com. Accesarea fişierelor va fi însă posibilă doar după ce persoana respectivă şi-a creat propriul cont de utlizator.

Potrivit co-fondatorului Keybase, Chris Coyne, noul serviciu este deosebit de util pentru schimburi private de fişiere cu persoane întâlnite ocazional, cărora nu le putem cere prea multe date de identificare.

Aflat deocamdată la stadiu alpha, Keybase filesystem poate fi încercat doar pe bază de invitaţie, versiunea publică urmând să fie disponibilă la o dată ulterioară.

Tags: