Lansare inedită: Acesta este, probabil, primul magazin online din România cu nume de domeniu cu diacritice

23.12.2016
Lansare inedită: Acesta este, probabil, primul magazin online din România cu nume de domeniu cu diacritice

A fost lansat primul magazin online de cărţi din România  cu nume de domeniu cu diacritice. Este vorba de www.librărie.ro, fostul magazin online cartidiverse.ro.

Posibilitatea să-ţi înregistrezi la rotld.ro un astfel de nume de domeniu există de ceva vreme, dar până acum nu sunt cunoscute magazine online care să fi apelat la aşa ceva. Asta deoarece o astfel de adresă implică dificultăţi tehnice.

Potrivit programatorului Vitalii Burian, care a implementat numele de domeniu, sunt probleme cu browserele mai vechi de internet (Firefox 4, Safari 3, Internet Explorer 8) care, deşi încarcă site-ul, nu pot afişa numele cu diacritice. Şi Google Chrome, ultima versiune care este disponibilă pe Windows XP, afişează numele de domeniu în bara de adrese în varianta transliterată – xn—librrie-c4a.ro. „Aceeaşi problemă am întâmpinat-o şi la Opera Mobile pe tabletă; Firefox şi Google Chrome neavând această problemă”, a scris Burian.

În schimb, Firefox pe Windows XP afişează corect numele.

Browserele moderne, care funcţionează pe Windows 7 sau versiuni mai noi ale sistemului de operare, nu au probleme în afişarea numelui de domeniu Librărie.ro.

În ceea ce priveşte Google, cel puţin până în acest moment, când au fost deja indexate vreo câteva sute de pagini, motorul de căutare nu pare să aibe vreo problemă cu domeniile cu diacritice.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Adrian Popa
Adrian Popa
Adrian Popa este coordonator al site-urilor Go4it.ro și Go4games.ro. Are 17 ani de experiență în presa centrală și a debutat ca jurnalist specializat pe economie/piețe financiare. Înainte de a ajunge la Grupul de presă Gândul, Adrian a fost redactor-șef la Mediafax.ro și Gandul.ro (fostul ... citește mai mult