Lansarea serviciului de matrimoniale găzduit de Facebook, blocată de autorităţile europene

14.02.2020
Lansarea serviciului de matrimoniale găzduit de Facebook, blocată de autorităţile europene

Facebook Dating, noul serviciu de matrimoniale găzduit de Facebook, este disponibil încă din toamna anului trecut pentru utilizatorii din Statele Unite. În schimb, ambiţiile Facebook s-au împotmolit în legislaţia europeană mult mai strictă, administratorii Facebook eşuând deocamdată în încercările de a demonstra o evaluare corectă a riscurilor la adresa intimităţii şi protejării datelor personale încărcate de utilizatori în paginile reţelei de socializare.

Creată pentru a „fura” puţin din piaţa unor servicii precum Tinder, OK Cupid sau Dating.com, noua funcţie a reţelei de socializare a fost anunţată şi prezentată încă din primăvara anului trecut, în cadrul conferinţei anuale F8 şi a fost disponibilă în tot acest timp pentru o parte dintre utilizatori reţelei de socializare, mai întâi în formă de test şi apoi oficial.

Primii au beneficiat de serviciile Facebook Dating sunt utilizatorii din Statele Unite ale Americii si alte câteva ţări, activarea profilui de dating fiind realizată centralizând datele încărcate deja de pe contul de Facebook, cât şi cele din contul de Instagram. În mod convenabil, Facebook foloseşte toate datele utilizatorilor încărcate pe diversele versiuni ale platformei de socializare pentru a realiza „potriviri”, atât din cercul prietenilor apropiaţi cât şi selectând pe baza intereselor comune persoane străine.

Profilul de Facebook Dating poate fi „decorat” cu fotografii de pe Facebook şi Instagram, în timp ce utilizatorii pot adăuga pe listele „Secret Crush” atât prieteni din lista de Facebook, cât şi urmăritori de pe Instagram. În cele din urmă vor fi adăugate inclusiv story-urile de pe cele două reţele de socializare, totul pentru a obţine un profil de dating cât mai complet şi încuraja interacţiunile între utilizatori.

În mod evident, nu toate datele încărcate pe Facebook sau Instagram sunt potrivite pentru profilul de dating, iar extragerea automată a sugestiilor de prietenie şi din rândul persoanelor care nu folosesc Facebook Dating este o abordare dificil de justificat în faţa legiuitorilor europeni.

Chiar dacă profilul pe Facebook Dating este totuşi separat de cel principal, persoanele descoperite prin serviciul de Dating neavând acces la profilul complet de pe Facebook, este greu de crezut că o persoană bine determinată cu va putea face legătura cu contul personal din reţeaua de socializare.

Într-o declaraţie apărută pe apărută site-ul Comisiei Irlandeze de Protecăţie a Datelor (DPC), autoritatea precizează că Facebook a discutat ​​pentru prima dată lansarea serviciului de Dating pe teritoriul UE pe 3 februarie.

„Am fost foarte îngrijoraţi că acesta a fost prima ocazie când despre această nouă caracteristică, intenţia lor fiind să o lanseze în perioada imediat următoare, pe 13 februarie”, scrie autoritatea de reglementare. „Îngrijorările noastre au fost întărite de faptul că până la 3 februarie nu ne-a fost furnizată niciun fel de documentaţie în legătură cu efectele noului serviciu asupra protecţiei datelor personale”.

La momentul lansării pentru Statele Unite, oficialii Facebook declarau că serviciul de Dating va ajunge în Europa până la începutul anului 2020. Aparent, planurile nu au inclus şi informarea legiuitorilor europeni din domeniul protecţiei datelor personale, cu privire la aceste intenţii.

Într-o altă declaraţie de presă, purtătorul de cuvânt al Facebook preciza că „Nu avem nicio obligaţie legală de a notifica IDPC despre lansările de produse. Cu toate acestea, ca un gest de curtoazie faţă de autoritatea de reglementare pentru protecţia datelor în Europa, am informat cu două săptămâni înainte despre planurile de lansare a noului produs Facebook. Am finalizat evaluarea impactului procesării datelor personale cu mult timp înainte de lansarea europeană, furnizând informaţiile respective către IDPC atunci când au fost solicitate”.

Ţările în care Facebook Dating este disponibil, pe lângă SUA, sunt: Argentina, Bolivia, Brazilia, Canada, Chile, Columbia, Ecuador, Guyana, Laos, Malaezia, Mexic, Paraguay, Peru, Filipine, Singapore, Suriname, Tailanda, Uruguai şi Vietnam.

 

Tags:
Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult