Laptopurile ultra-portabile şi convertibile, preferate tot mai mult în locul celor tradiţionale

29.01.2014
Laptopurile ultra-portabile şi convertibile, preferate tot mai mult în locul celor tradiţionale

După o creştere de 100% între anii 2012 – 2013, sistemele ultra-portabile reprezintă o proporţie însemnată din totalul vânzărilor de laptopuri în anul care tocmai s-a încheiat, fapt ce demonstrează că utilizatorii nu se tem de preţurile piperate şi sunt dornici să experimenteze noile modele ultrabook şi convertibile 2-in-1.

Potrivit studiului întocmit de ABI Research, 12.3% (22.5 milioane unităţi) din totalul vânzărilor în piaţa Notebook PC este atribuit segmentului ultra-portabile, compus în principal din produse high-end cu preţuri situate între 940 şi 1540 dolari, respectiv o medie de 1200 dolari.

Laptopurile ultra-portabile şi convertibile, preferate tot mai mult în locul celor tradiţionale

Potrivit ABI, în afară de seria MacBook Air cu sistem Mac OS, majoritatea configuraţiilor din categoria ultra-portabile rulează Windows 8. Cât despre revizia Windows 8.1 lansată în a doua jumătate a anului trecut, studiul arată că mulţi dintre potenţialii cumpărători o percep doar ca pe o actualizare minoră, preferând să aştepte următoare versiune de Windows înainte de a decide asupra unei posibile achiziţii.

Un factor cu rol important în accelerarea vânzărilor la ultra-portabile este preţul încă piperat la care sunt oferite tabletele cu Windows 8. Motivaţi de criza economică prelungită şi dorinţa de a experimenta cu produse low-cost, tot mai mulţi cumpărători se orientează către portabile convertibile sau cu ecran detaşabil, substituind astfel laptopul şi tableta cu un produs de tip 2-in-1 mai puţin costisitor decât cele două luate separat.

Privind către viitor, studiul ABI Research arată că includerea  suportului pentru conexiuni 3G/LTE ca dotare standard este de natură să întărească prezenţa operatorilor de telefonie mobilă în afara pieţei smartphone, deschizând noi oportunităţi pentru atragerea de clienţi.

Tags:
Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult