Lăsat fără indicatorul numeric, butonul Dislike este aparent ignorat și de algoritmii YouTube

21.09.2022
Lăsat fără indicatorul numeric, butonul Dislike este aparent ignorat și de algoritmii YouTube

Potrivit explicației oficiale, rolul butonului Dislike este de a arăta creatorilor YouTube cât de nemulțumiți sunt urmăritorii clipului respectiv. Totodată, algoritmii platformei ar trebui să țină seama de acest indicator foarte important, oprind recomandarea conținutului dezaprobat de utilizatori YouTube.

Potrivit unui studiu publicat de Mozilla Foundation, algoritmii YouTube sunt „receptivi” la folosirea butonului Like, dar îl ignoră cvasi-total pe cel Dislike. Astfel, vizionarea integrală a unui clip YouTube, combinată cu acordarea unui Like, are toate șansele să-ți aducă în feed-ul YouTube multe alte clipuri pe tema respectivă. În schimb, pe lângă faptul că ascunderea indicatorului numeric îl face complet inutil pentru aprecierea conținutului descoperit, folosirea butonului Dislike este cel mai probabil ignorată atât de proprietarul respectivului canal, dar și algoritmii YouTube.

Întocmită pe baza unui sondaj cu 2757 de respondenți și a datelor de crowdsourcing pentru 567 milioane de recomandări video colectate între finalul anului trecut și luna iunie 2022, analiza arată că sugestiile YouTube nu sunt influențate în mod real de folosirea butonului Dislike. Asta ar explica, spre exemplu, de ce tot felul de clipuri care redau scene de violență sau abuzuri reușesc să se viralizeze în ciuda reacțiilor predominant negative, persistând în recomandările YouTube. Deși cercetătorii admit că respondenții la sondaj nu sunt un eșantion reprezentativ al publicului vast și divers al YouTube , o treime dintre cei chestionați au spus că folosirea butoanelor YouTube nu pare să le modifice deloc recomandările video. Mai mult, nici raportarea manuală a clipurilor drept conținut înșelător sau ca SPAM nu pare să aibă efect, clipurile reapărând în feed-ul YouTube. Potrivit respondenților, nici blocarea canalelor YouTube nu este de mai mult folos, algoritmii platformei scoțând în față recomandări de la alte canale similare.

Cert este că algoritmii YouTube adesea recomandă utilizatorilor videoclipuri pe care aceștia nu doresc să le vadă, scoțând în față conținut violent, discurs instigator la ură și dezinformare politică. Astfel, folosirea butoanelor ”Dislike” sau ”Not interested” oprind doar 12% și, respectiv, 11% din recomandările nedorite, comparativ cu un grup de control. Folosirea butoanelor ”Don’t recommend channel” și ”Remove from watch history” a fost mai eficientă la corectarea feedurilor utilizatorilor, însă doar în 43%, respectiv 29% din cazurile studiate.

„În analiza noastră am determinat că mecanismele de control puse la dispoziția utilizatorilor YouTube sunt inadecvate ca și instrumente de prevenire a recomandărilor nedorite”, au scris cercetătorii Mozilla în studiul lor.

Exprimând punctul de vedere al YouTube, purtătorul de cuvânt Elena Hernandez a precizat: „Controalele noastre nu filtrează întregi subiecte sau puncte de vedere, deoarece acest lucru ar putea avea consecințe negative pentru utilizatorii YouTube, creând efectul unei camere de ecou”. Potrivit acesteia, algoritmii YouTube nu împiedică recomandarea întregului conținut din subiecte conexe, dar împinge conținut „autoritar”, în timp ce suprimă videoclipurile „limită” care se apropie de încălcarea politicilor de moderare a conținutului.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult