Legea care prevede deconectarea piraţilor de la internet, abandonată

Autori: Aurelian Mihai, Liviu - Andrei Mihai 10.07.2013
Legea care prevede deconectarea piraţilor de la internet, abandonată

Potrivit ultimelor stiri, după îndelungi critici, legea care permitea autorităţilor franceze să deconecteze de la internet orice utilizator descoperit în mod repetat folosind aplicaţii de tip File-Sharing a fost anulată, lupta pentru combaterea pirateriei online urmând să fie dusă cu mijloace mai puţin drastice.

Introdusă din anul 2009 în cadrul unui pachet mai amplu de legi numit Hadopi, pedeapsa care prevedea deconectarea piraţilor de la internet nu a fost niciodată cu adevărat pusă în aplicare. Cu toate acestea, idea că autorităţile au puterea să interzică oricărui cetăţean accesul la internet a făcut ca întregul pachet de legi să fie extrem de nepopular şi privit ca simbolizând o abordare înapoiată asupra tehnologiei. Astfel, în urma unui anunţ făcut de ministrul culturii Aurélie Filippetti în cursul zilei de marţi, decretul oricum ignorat de autorităţi a fost desfiinţat definitiv.

Legea care prevede deconectarea piraţilor de la internet, abandonată

Măsura vine după ce în ultimul an dezbaterile purtate în Franţa pe tema pedepselor pentru piraterie online au scos tot mai mult în faţă idea taxării mijloacelor folosite pentru accesul la materiale piratate, spre exemplu tabletele din seria iPad şi Kindle Fire, respectiv mediile CD/DVD înregistrabile. Fondurile astfel obţinute sunt folosite pentru acordarea de compensaţii materiale către artiştii şi casele de producţie prejudiciate.

Tags: