Mai bun decât Waze? Ce aplicaţii gratuite mai poți folosi pentru navigare GPS

08.09.2023
Mai bun decât Waze? Ce aplicaţii gratuite mai poți folosi pentru navigare GPS

Unul dintre obstacolele de care te loveşti în mod inevitabil la folosirea Waze, sau alte aplicaţii gratuite pentru navigare GPS pe telefon este cerinţa conexiunii la internet.

Până relativ recent, unele aplicaţii de navigare GPS foarte populare pentru refuzau pur şi simplu să funcţioneze în absenţa conexiunii la internet. Din fericire, lucrurile s-au mai schimbat, singurul compromis notabil pe care nu avem cum să îl evităm rămânând pierderea actualizărilor în timp real cu informaţii din trafic. Concret, dacă plănuieşti să foloseşti tableta sau telefonul mobil în rol de navigator GPS fără conexiune de date mobile, trebuie să accepţi de la bun început că nu vei beneficia de atenţionări privind posibile ambuteiaje sau incidente din trafic şi nici sugestii de rute ocolitoare. Practic, funcţia de navigare va funcţiona ca pe sistemele clasice de navigare GPS, poate chiar identic dacă nimereşti aplicaţia potrivită:

Google Maps

Disponibilă și pe iPhone, aplicația Google Maps este complet gratuită și totodată una dintre cele mai versatile soluții pentru navigare GPS. Pe lângă hărți actualizate permanent, merită amintit și modul Street View, care te poate ajuta să te orientezi în locații nefamiliare privind de la nivelul străzii. Opțiunea de calculare a rutelor acoperă inclusiv mersul pe jos sau cu bicicleta, iar la folosirea autoturismului ai numeroase setări care te pot ajuta să-ți alegi traseul cel mai potrivit pentru tine. Totodată pe hartă vei găsi și numeroase locații de interes, precum magazine, spitale destinații turistice hoteluri, etc.

Nu în ultimul rând, dacă folosești serviciile de transport în comun, Google Maps îți poate arăta informații folositoare precum timpii de sosire ai autobuzelor, stația la care să cobori și linii de legătură.

Google Maps

Disponibil și pentru utilizare offline, Google Maps salvează în memoria telefonului sau tabletei o copie a hărții disponibilă pe serverele Google. Utilizatorii au posibilitatea să ajusteze manual acoperirea hărții offline, spre exemplu, dacă plănuiesc să plece în concediu și anticipează probleme cu acoperirea conexiunii de internet mobil. Dacă în modul online ai în plus alerte radar pentru ambuteiaje şi incidente de trafic, respectiv posibilitatea selectării automate a unei rute ocolitoare, în modul offline te alegi cu un navigator GPS convenţional, care funcţionează însă cu hărţile bine întreţinute furnizate de Google.

Apple Maps

Principalul rival pentru Google Maps, Apple Maps oferă funcționalitate similară afișând indicații detaliate la fiecare etapă a traseului selectat. Cu Apple Maps vei beneficia de navigare rapidă și precisă, grafică și hărți detaliate, reprezentări 3D pentru diverse repere (ex. clădiri istorice) și multe altele. Printre avantaje mai merită menționat și funcția „Siri Natural Language Guidance”, despre care Apple spune că „oferă indicații care sună mai bine și sunt mai ușor de urmat”.

Funcția „Look Around” din Apple Maps oferă imagini de înaltă rezoluție la nivel de stradă, fotografii 3D și tranziții fluide. De asemenea, șoferii cu mașini electrice își pot planifica călătoria cu Apple Maps primind recomandări cu puncte de încărcare, ținând cont de diferențele de altitudine și de alți factori care pot influența autonomia de-a lungul traseului

MAPS.ME

Aplicaţie de Android complet gratuită, MAPS.ME permite descărcarea hărţilor oricărei ţări pentru folosire offline.  Aplicaţia include funcţie de navigare turn-by-turn utilizabilă şi în absenţa conexiunii la internet. Suportul folosit este OpenStreetMap, hărţile disponibile gratuit funcţionând doar offline.

Poţi descărca hărţile pentru fiecare ţară din lume. Traseele sunt calculate pentru maşină sau pe jos, iar hărţile open source sunt actualizate frecvent. Totuşi, fiind vorba de o sursă gratuită, este posibil ca nivelul detaliilor oferite şi acurateţea să nu fie chiar la nivelul unora dintre alternativele contracost.

Sygic GPS

Sygic este o altă aplicaţie creată iniţial pentru sisteme dedicate de navigare GPS. Sygic rămâne o soluţie competentă şi pe smartphone, oferind una dintre cele mai detaliate experienţe vizuale.

Hărţile furnizate de TomTom sunt redate cu numeroase repere 3D pentru clădiri şi forme de relief, iar modul de funcţionare offline asigură că nu vei întâmpina niciodată dificultăţi în zonele fără acoperire din partea reţelei de telefonie mobilă. Trebuie menționat că pentru a beneficia de funcționalitatea completă aplicației este necesară achiziționarea unui abonament.

Magic Earth

Magic Earth folosește datele OpenStreetMap și un motor de căutare puternic pentru a vă oferi rutele optime pentru conducere, ciclism, drumeții și transport public. Aplicația oferă un mod de vizualizare 2D, 3D și prin satelit. Totodată sunt oferite informații precum suprafața, dificultatea, distanța și profilul de altitudine, care te pot ajuta să stabilești în mai bună cunoștință de cauză traseul viitoarei tale călătorii. În funcție de regiunea în care te afli vei putea localiza parcări din apropiere.

Un alt atu pentru aplicația Magic Earth este funcția gratuită Head-up Display (HUD). care proiectează cele mai importante informații de navigare pe parbrizul mașinii tale.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult