Marea Britanie acuză Facebook de exploatarea datelor personale și propune o amendă uriașă

14.01.2022
Marea Britanie acuză Facebook de exploatarea datelor personale și propune o amendă uriașă

Meta Platforms, compania din spatele Facebook, este vizată de o acțiune judecătorească demarată în Marea Britanie, ce s-ar putea concretiza cu o amendă de 2.3 miliarde lire sterline. Gigantul american este acuzat că a abuzat de poziția sa pentru a colecta și exploata datele personale a 44 milioane de cetățeni britanici.

Liza Lovdahl-Gormsen, consilier principal la Autoritatea de Conduită Financiară din Marea Britanie (FCA), precizează că acțiunea judecătorească a fost deschisă în numele tuturor cetățenilor britanici care au folosit Facebook între anii 2015 – 2019.

Acuzația este că Facebook a realizat profituri de miliarde prin impunerea unor termeni și condiții neloiale utilizatorilor, solicitându-le acestora să predea date personale valoroase, care au fost apoi exploatate pentru profit împreună cu partenerii de publicitate.

Lovdahl-Gormsen a susținut că, deși Facebook este într-adevăr singura rețea socială din Marea Britanie unde veți fi sigur că vă conectați cu prietenii și familia, aceasta are o latură întunecată. Platforma a colectat date personale prin Facebook Pixel – instrumentul care permite agenților de publicitate să urmărească comportamentul clienților lor.

Contrazicând acuzațiile, administratorii Facebook susțin că oamenii le-au folosit serviciul pentru că s-a dovedit valoros pentru ei. Totodată, utilizatorii beneficiază de „un control semnificativ asupra informațiilor pe care le distribuie pe platformele Meta și cu cine”.

Potrivit legislației britanice, tipul de proces colectiv îndreptat împotriva Meta Platforms este de tip opt-out, însemnând că a fost definit un grup de persoane ale căror interese sunt reprezentate, cei care nu se consideră parte din acțiunea judecătorească având posibilitatea să opteze în mod individual pentru a fi excluși ca parte din proces.

Tags:
Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult