Mașinile Google Street View revin în Germania, după peste 10 ani de absență

09.06.2023
Mașinile Google Street View revin în Germania, după peste 10 ani de absență

Urmând debutului inițial din anul 2007, serviciul Street View și-a extins rapid acoperirea în întreaga Europă, mai puțin Germania unde militanți pentru protejarea dreptului la intimitate au blocat accesul mașinilor trimise de Google începând cu anul 2011.

Spre deosebire de orice altă țară din Uniunea Europeană, Germania este un veritabil „deșert” pentru curioșii dornici să exploreze orașele pitorești din fața PC-ului sau cu telefonul, imaginile Street View acoperind doar arterele principale din marile orașe și oricum, nu sunt actualizate de peste 10 ani. Astfel, chiar dacă te bazezi pe acestea, ai putea descoperi că realitatea de la fața locului este foarte diferită în prezent.

Vestea bună este că autoritățile Germane încep să realizeze importanța Street View. Dincolo de argumentul „subțire” vizând încălcarea dreptului la intimitate prin captarea de imagini care oricum sunt limitate la spații publice pe care oricine le poate vizita în orice moment al zilei, imagistica Street View și-a demonstrat între timp rolul instrumental în ce privește atragerea de turiști în locații altfel izolate, sau insuficient promovate. Altfel spus, obiectivele turistice pentru care există imagini detaliate pe Google tind să prospere atrăgând vizitatori din toate colțurile lumii, uneori, până la copleșirea hotelurilor și pensiunilor din regiune.

În plus, chiar dacă turismul nu este scopul principal, imaginile Street View tot au un rol esențial în completarea ajutorului oferit de servicii precum Google Maps, ajutând călătorii să se orienteze în locații nefamiliare pe care le pot vedea de la nivelul străzii cu mult înainte de a pleca efectiv la drum.

La fel ca în alte țări europene, acoperirea anumitor obiective va putea fi blocată la cere, locațiile respective apărând „pixelate”. Având în vedere vechimea imaginilor actuale, Google precizează că repornește cartografiind de la zero întreaga colecție Street View. Astfel, imobilele blurate în urmă cu un deceniu nu vor fi ascunse din nou, exceptând cazurile în care deținătorii acestora vor solicita asta în mod expres.

Potrivit unui studiu reprezentativ, citat de Google în luna mai 2023 arată, peste 90% dintre germani au o părere pozitivă sau foarte pozitivă despre Street View. Așa că de data aceasta, Google ar putea avea succes cu StreetView și în Germania.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult