Melodiile generate de AI, rețeta succesului pentru o carieră muzicală de succes?

10.01.2022
Melodiile generate de AI, rețeta succesului pentru o carieră muzicală de succes?

Un dezvoltator software specializat pe tehnologii AI a creat un model de business care s-ar putea dovedi foarte profitabil, pentru el însuși dar și pentru vedetele muzicale aduse la faimă internațională, folosind sub licență melodii generate folosind inteligență artificială.

Dacă ți se părea că melodiile nou apărute pe radio sau pe YouTube sunt cam lipsite de originalitate, ei bine este posibil să fi găsit explicația.

Fondat în anul 2018, Boomy este un serviciu care-ți permite să ”creezi melodii” originale doar prin bifarea uno criterii generice, cum ar fi genul de muzică, tempo-ul și artiștii din care ai vrea să te inspiri, un simplu click pe butonul Create Song punând la treabă AI-ul conectat la o bază de date ce cuprinde „experiența” colectivă a sute de artiști melodiile publicate de aceștia de-a lungul timpului. Aproximativ 30 de secunde mai târziu primești deja o versiune preliminară a melodiei pe care o poți finisa după bunul plac, adăugând sau îndepărtând instrumente muzicale, ajustând tempo-ul și tonalitatea audio, adăuga efecte de ecou, etc. Când ești mulțumit de rezultat poți trece la următoarea etapă, cântând peste negativul creat și salva prima ta melodie „originală”. Iar dacă se întâmplă să ai succes cu melodia sau melodiile astfel create, atunci 80% din veniturile generate prin intermediul platformelor de streaming îți aparțin, restul de 20% mergând la „compozitorul” Alex Mitchell, dezvoltatorul aflat în spatele platformei Boomy.

Cu website și aplicație de dedicată pentru smartphone, Boomy are deja în „palmares” o colecție de peste 100.000 melodii cântate de cei aproximativ 10.000 de beneficiarii ai serviciilor sale de compoziție muzicală. Astfel, sunt șase mari să fi ascultat cel puțin unele dintre aceste melodii, semnate de autori mai mult sau mai puțin anonimi.

Potrivit dezvoltatorului Alex Mitchell, 85% dintre utilizatorii platformei nu au mai creat muzică anterior, mulți dintre aceștia reușind astfel să-și valorifice talentul muzical exersat în timpul liber, generând venituri pe baza muzicii distribuite prin intermediul platformelor de streaming.

Interesant este că principiile după care funcționează Boomy nu sunt deloc noi, software-ul capabil să asiste compunerea de melodii folosind repere extrase din muzica existentă deja apărând încă din anii 1980. Însă această „industrie” a luat cu adevărat având abia recent, cu ajutorul progreselor făcute în domeniul tehnologiilor de inteligență artificială. Astfel, munca unui compozitor profesionist poate fi replicată în doar câteva secunde folosind algoritmi, calitatea și originalitatea rezultatului obținut depinzând doar de performanțele software-ului folosit.

Având de concurat și cu alte servicii similare, precum Audoir SAM și Melobytes, Boomy oferă deja în mod gratuit funcționalitatea de bază a generatorului său de melodii.

Tags:
Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult