Meta (Facebook) dezvăluie prototipul mănușii tactile care te va ajuta să interacționezi cu obiecte VR

18.11.2021
Meta (Facebook) dezvăluie prototipul mănușii tactile care te va ajuta să interacționezi cu obiecte VR
foto: Meta Reality Labs

Realizând că actuala interpretare a rețelei de socializare a ajuns într-o fundătură de unde nu mai poate rezona cu așteptările noilor generații de utilizatori, Facebook și-a schimbat numele în Meta și a promis că va construi un nou „metavers” bazat pe VR (realitate virtuală). Doar că, deocamdată, dispozitivele capabile să facă această experiență posibilă, se lasă așteptate.

În mod cert, nu vei putea să intri în noul Metavers din era post-Facebook cu un smartphone banal. Vei avea nevoie de hardware specializat, pe care noua divizie Meta Reality Labs îl dezvoltă deja folosind bugetul aproape nelimitat pus la dispoziție de actualul business Facebook. Deși nu oferă un calendar precis, Meta promite să livreze în timp util o primă generație de produse bazate pe realitate augmentată, care deschid accesul în noul metavers. Iar compania va vinde aceste produse chiar și în pierdere, dacă este nevoie.

Chiar dacă nu este reprezentativ pentru aspectul final al produsului retail, noile mănuși oferă ceva ce foarte puține gadgeturi pentru aplicații VR au încercat să ofere până acum: senzații tactile în lumea VR.

Meta VR

Spre exemplu, vei putea folosi noua mănușă haptică (tactilă) pentru a „da mâna„ cu un partener de afaceri aflat în celălalt capăt al globului, sau, mângâia persoana iubită cu care te-ai întâlnit (sau nu) în lumea reală. Vei putea ține obiecte și atinge suprafețe care fac parte exclusiv din lumea virtuală, întreținând iluzia creată cu ajutorul ochelarilor VR. Deși mănușa se află încă în faza de cercetare, Meta a ținut neapărat să o prezinte la stadiul de prototip, oferind astfel câteva indicii despre viitorul interacțiunii dintre realitatea virtuală (VR) și realitatea augmentată (AR).

Concret, prototipul creat pentru a demonstra interfața dintre lumea reală și cea virtuală ia forma unei mănuși căptușite cu aproximativ 15 plăcuțe din plastic gonflabile, cunoscute sub numele de actuatoare. Acestea sunt aranjate astfel încât să se potrivească de-a lungul palmei purtătorului, pe partea inferioară a degetelor și pe vârful acestora. Atunci când atingi un obiect din lumea VR, forma și dimensiunea respectivelor pernuțe se modifică prin injectarea de aer comprimat, recreând pentru utilizator senzația tactilă asociată interacțiunii cu obiecte real. Veridicitatea senzațiilor tactile poate fi îmbunătățită prin creșterea numărului de plăcuțe controlate individual, dar și optimizând modul în care mănușa VR este confecționată. În cele din urmă, senzațiile percepute la interacțiune în modul VR ar putea deveni comparabile celor din lumea reală.

Spatele are mici semne de culoare albă care ajută camerele video din vecinătate să urmărească modul în care degetele se mișcă prin spațiu, alți senzori interni surprinzând modul în care degetele purtătorului se îndoaie. Mănușa poate funcționa și ca un controller pentru manipularea obiectelor din lumea VR.

Din păcate, cei care speră să experimenteze cât mai curând cu un astfel de gadget mai au de așteptat, prototipul dezvoltat și cu ajutorul tehnologiilor preluate de la produsele Oculus fiind încă departe de forma finală.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult