Meta se ține de promisiune: începe blocarea știrilor în Canada

03.08.2023
Meta se ține de promisiune: începe blocarea știrilor în Canada

Meta, compania care deține Facebook și Instagram, a început să blocheze știrile în Canada. Această decizie este o reacție la o nouă lege canadiană care obligă marile companii de tehnologie să plătească pentru știrile pe care le afișează. Legea a fost adoptată de Parlamentul Canadei în iunie 2023 și prevede ca marile companii de tehnologie, cum ar fi Facebook și Google, să încheie acorduri cu organizațiile de știri pentru a folosi conținutul lor. Dacă nu ajung la un acord, companiile de tehnologie trebuie să plătească o taxă de licențiere.

Canadienii rămân fără știri pe Facebook și Instagram

Meta a criticat legea, susținând că este nedreaptă și va dăuna utilizatorilor. Compania a declarat că va bloca știrile în Canada până când legea nu va fi modificată. Guvernul canadian a declarat că va continua să aplice legea și că nu va face nicio modificare, reprezentanții săi  declarând că legea este necesară pentru a sprijini industria de știri, care a fost afectată de scăderea veniturilor din publicitate.

„Așa cum am spus întotdeauna, legea se bazează pe o premisă fundamental greșită și, din păcate, singura modalitate prin care putem respecta în mod rezonabil este să punem capăt disponibilității știrilor în Canada.” a scris pe Twitter directorul de comunicare al politicilor Meta, Andy Stone

Blocarea știrilor de către Meta este un semn al tensiunilor crescânde dintre marile companii de tehnologie și guverne. Guvernele din întreaga lume sunt tot mai îngrijorate de puterea companiilor de tehnologie și caută modalități de a le reglementa. Blocarea știrilor de către Meta este un exemplu al modului în care aceste tensiuni pot duce la conflicte directe.

Această decizie ar putea ave efecte nocive în viitor

Este posibil ca Meta să-și schimbe decizia în viitor. Compania ar putea ajunge la un acord cu organizațiile de știri din Canada sau guvernul canadian ar putea modifica legea. Cu toate acestea, este de asemenea posibil ca blocarea știrilor să rămână în vigoare pentru o perioadă de timp.

Decizia ar putea avea efectul nedorit de a încuraja răspândirea dezinformării. Utilizatorii care nu au acces la știri de la surse de încredere pot fi mai predispuși să creadă dezinformarea care este răspândită pe rețelele sociale. Industria de știri este deja afectată de scăderea veniturilor din publicitate. Blocarea știrilor va face și mai dificil pentru organizațiile de știri să genereze venituri.

Acest lucru ar putea duce la o reducere a numărului de organizații de știri și la o diminuare a calității știrilor disponibile.

sursa: TechCrunch

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult