Microsoft Edge va avea propriul serviciu VPN. Care sunt limitările

29.04.2022
Microsoft Edge va avea propriul serviciu VPN. Care sunt limitările

Deși este refăcut de la zero, folosind tehnologii împrumutate de la rivalul Chrome, Microsoft Edge încă nu reușește să scape de reputația proastă moștenită de la predecesorul Internet Explorer. Însă asta nu oprește dezvoltatorul Microsoft să încerce din nou, până la obținerea rezultatului dorit.

Poate că dacă Microsoft promova succesorul Internet Explorer folosind pur și simplu denumirea Edge, fără nicio asociere cu identitatea companiei-mamă. Ba chiar îndrăznea să-l ofere ca și aplicație de sine stătătoare, care poate fi instalată/dezinstalată pe orice dispozitiv compatibil fără a resimții vibe-ul predecesorului de care pur și simplu nu puteai scăpa, atunci cel mai avansat și modern web browser dezvoltat vreodată pentru platforma Windows poate chiar ar fi primit aprecierile meritate. În schimb, în continuare ne lovim de aceleași tertipuri, Microsoft integrând noul Edge cu măruntaiele Windows, la fel ca predecesorul Internet Explorer.

Vestea bună este că Microsoft Edge chiar este un web browser foarte bun, sigur de folosit și garnisit cu tot mai multe funcții utile, cum ar fi un serviciu VPN a cărui selectare te-ar putea scuti de costuri suplimentare cu folosirea alternativelor comerciale. Faptul că internetul devine în tot mai multe regiuni ale lumii un mediu suspus cenzurii la nivel de stat nu face decât să dea mai multă greutate serviciului pus la a dispoziție în mod gratuit de compania americană.

Microsoft Edge cu VPN gratuit, dar limitat

Spre deosebire de soluțiile disponibile contracost, serviciul denumit Microsoft Edge Secure Network oferă doar promisiunea criptării traficului la internet și ascunderea locației tale exacte, însă nu permite selectarea unui server de conectare anume și impune o limită lunară de trafic, de 1GB, suficientă pentru web browsing ocazional, dar nu pentru folosire intensivă sau download de fișiere. Totuși, avantajul principal rămâne: blocarea filtrelor de cenzură instituite de autoritățile din țara de origine. Iar „dezavantajul” integrării cu sistemul de operare Windows funcționează acum ca și atu, guvernele autoritare putând interzice folosirea Edge cu VPN, doar dacă interzic sistemul de operare instalat pe majoritatea PC-urilor.

În orice caz, în funcție de modul în care te folosești de această funcție, s-ar putea să te lovești de limita de trafic în doar câteva zile, ajungând tot la opțiunea abonamentului plătit. Iar asta ar putea să fie o problemă dacă te afli în Rusia, o țară practic izolată de rețeaua bancară globală.

Un alt dezavantaj este că pentru a beneficia de acest serviciu trebuie să fi autentificat cu un cont Microsoft, ceea ce ar putea fi problematic dacă folosești o instalare Windows piratată, cu sau fără încuviințarea „țarului” Putin.

Tags:
Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult