Microsoft face clarificări privind limitările impuse PC-urilor actualizate gratuit la Windows 10

Microsoft face clarificări privind limitările impuse PC-urilor actualizate gratuit la Windows 10

După ce a uimit întreaga lume anunţând că va oferi gratuit actualizarea la Windows 10 tuturor posesorilor de versiuni Windows piratate, Microsoft revine cu precizări, explicând că PC-urile actualizate la noua versiune Windows în nici un caz nu vor primi suport tehnic din partea companiei, fiind astfel mai expuse la ameninţări cu malware şi alte probleme.

Potrivit Microsoft, PC-urile pe care rulează versiuni piratate de Windows 7 şi Windows 8.1 nu vor primi automat licenţe valide în urma upgrade-ului la Windows 10, rămânând cu statut “non-genuine” şi fără suport tehnic din partea companiei. Potrivit declaraţiilor făcute de un reprezentant Microsoft, ˝versiunile Windows neoriginale nu sunt publicate de Microsoft, nu beneficiază de licenţă software şi nici suport tehnic din partea Microsoft sau a partenerilor săi. Dacă pe un dispozitiv a fost instalată o versiune Windows neoriginală sau licenţiată necorespunzător, dispozitivul va păstra acest statut şi după upgrade-ul la Windows 10. Potrivit experţilor în domeniu, folosirea de software piratat, incluzând versiuni Windows neoriginale, creşte riscul atacurilor cu malware, fraudă (furtul identităţii, al datelor de pe cardul de credit, etc.), expunerea publică a informaţiilor personale, performanţe reduse şi funcţionare necorespunzătoare˝.

Microsoft face clarificări privind limitările impuse PC-urilor actualizate gratuit la Windows 10

Totuşi, Microsoft nu explică şi cum intenţionează să motiveze posesorii PC-urilor pe care vor rula versiuni Windows 10 “non-genuine” să treacă de cealaltă parte a baricadei, oficialii companiei precizând doar că va exista un ˝mecanism˝ care să faciliteze acest lucru prin intermediul noului magazin Windows Store.

Trebuie spus că şi în prezent, versiunile Windows “non-genuine” primesc un tratament destul de blând, constând în afişarea periodică de mesaje amintind de lipsa unei licenţe valide şi înlocuirea la fiecare 60 minute a wallpaper-ului Windows cu un fundal negru. Indiferent de statutul licenţei software, pot fi descărcate în continuare patch-uri şi actualizări destinate versiunilor Windows originale, incluzând pachetul Microsoft Security Essentials.

Windows 10 ar putea avea parte de un tratament diferit în ce priveşte datele de expirare şi limitarea accesului la anumite funcţii, însă problema trebuie tratată cu delicateţe. Pe de o parte, dacă Microsoft oferă upgrade-ul la Windows 10 gratuit şi fără o limitare clară a funcţionalităţii apare riscul pierderii unui număr semnificativ dintre clienţii fideli, plătitori de licenţă. În schimb, acceptarea versiunilor Windows 10 “non-genuine”, dar cu accesul blocat la prea multe funcţii şi servicii disponibile în versiunea plătită, ar putea determina utilizatorii să revină la tradiţionalele crack-uri şi activatoare Windows, Microsoft pierzând şansa de a-i convinge măcar pe o parte dintre aceştia să achiziţioneze licenţe plătite. 

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult