Microsoft Photosynth: pozele din vacanţă devin panorame 3D

26.08.2008
Microsoft Photosynth: pozele din vacanţă devin panorame 3D

Ai terminat cu vacanţa? Ai făcut alea zece mii de poze, cam 20 la fiecare colţ de stradă? Aşa te vreau micuţul meu japonez! Acum e timpul să te joci cu ceva nou de la Microsoft. Ai şansa vieţii tale să recreezi peisajele vizitate pe monitorul de acasă, în formă tridimensională, cu anvergură de 360 de grade. Capisci?

Dezvoltat de Laboratoarele Microsoft Live cu sprijinul unor cercetători de la Universitatea Washington, noul serviciu online Photosynth are utilitatea de a crea automat imagini panoramice şi aparent tridimensionale prin extragerea informaţiei vizuale din mai multe poze pe care le-ai făcut într-un loc anume, dar din poziţii diferite. Această aplicaţie web poate fi utilizată gratuit. Şi tot gratuit, primeşti 20GB spaţiu de stocare pentru pozele pe care intenţionezi să le încarci pe server.

Lansat oficial săptămâna trecută, Microsoft Photosynth i-a momit pe internauţi cu câteva colecţii de imagini 3D create pe baza unor poze de la National Geographic şi NASA (ruinele Machu Picchu, Veneţia, etc.). Oricum, de reclamă Photosynth va avea parte într-unul dintre episoadele CSI, fiind deja inclus într-unul dintre cele mai recente scenarii. Odată cu lansarea s-a ivit şi un bai. Au fost prea mulţi vizitatori tentaţi de testarea noului serviciu. Uite aşa, mulţi dintre temerari s-au confruntat cu mesaje de eroare şi erori de funcţionare. Au suprasolicitat serverele, mai ales că acestea au avut de gestionat prea multe fişiere de ordinul MB – pozele încărcate, repectiv cu ilustraţiile 3D ce pot avea sute de mega. Prin urmare, echipa Photosynth a postat un mesaj pe blog: "În timpul pregătirilor pentru lansarea publică a serviciului am testat la greu performanţele serverului, am îmbunătăţit de mai multe ori capacitatea sa şi cu toate astea, aţi produs atât de mult trafic încât suntem nevoiţi să-i sporim iar capacitatea. O facem chiar acum şi ne vom repune pe picioare în scurt timp". Problema de la finele săptamânii trecute s-a remediat rapid, iar în primele 24 de ore de funcţionare a Photosynth utilizatorii au uploadat nu mai puţin de 286.689 de imagini.

Cum funcţionează?

Photosynth analizează fotografiile pe care le încarci şi detectează detaliile (colţuri, culori similare, unghiuri, forme geormetrice etc.), apoi le decupează corespunzător şi le leagă între ele, în mod automat pentru a crea o imagine panoramică, oarecum tridimensională. Măiestria fotografului nu este lipsită de importanţă şi se obţine prin citirea unui ghid scurt şi la obiect, de vreo 10 pagini (format PDF). Iată varianta pe scurt: faci poze, dar nu oricum ci cu o oarecare rigoare. De pildă, vrei să recreezi pe PC imaginea 3D a unei statui. O fotografiezi de la depărtare, apoi de-aproape, în ambele cazuri din cât mai multe unghiuri diferite. Nu e nimic atât de critic, cum se întâmplă în cazul când încerci să realizezi o fotografie panoramică direct cu aparatul foto. Vei avea însă grijă ca fiecare poză să se lege de următoarea prin elementele vizuale pe care le cuprinde. Ca să încerci noua jucărie de la MS Live Labs intră pe http://photosynth.net. Te loghezi frumos cu contul tău Windows Live (de exemplu cu adresa de Hotmail). Ca să vezi cum arată un "synth" sau ca să faci unul ţi se cere să descarci două plugin-uri. La vizualizare ai posibilitatea, la fel ca în cazul Google Earth, ca prin combinaţii de taste/maus să măreşti/micşorezi imaginile 3D, să le descompui ca să vezi pozele din care au fost construite, să te deplasezi în faţă sau spate, spre dreapta sau spre stânga – ca într-un joc video. Dacă n-ai ce face şi compui chiar tu un peisaj 3D, poţi mai apoi să-l arăţi prietenilor pe baza unui link url.

Detaliile tehnice

Sunt acceptate numai poze în fomat standard JPEG (adica aşa cum le scoate camera foto) şi nu contează cât sunt de mari. De fapt este important să aibă o calitate cât mai bună (claritate, rezoluţie ş.a.), iar asemenea imagini au de obicei peste 2MB. Durata upload-ului ţine de numărul de imagini încărcate, de mărimea lor şi de conexiunea ta la Internet. De pildă, pentru 10 de un mega n-ar trebui să aştepţi mai mult de 2 – 5 minute, dacă ai broadband. De fapt, să ai "ţeava" groasă e foarte important. Computerul să aibă cel puţin 256MB memorie RAM (recomandat 1GB), o placă video cât de cât bună (cu minimum 32MB) cu opţiunea de accelerare grafică pe full – dezvoltatorii Photosynth atrag atenţia că la afişarea ilustraţiilor 3D se trage cu putere de păr această componentă hardware. Soft: Internet Explorer 7, Firefox 2 sau Firefox 3 la care se adaugă două plugin-uri: unul pentru vizualizarea "synth"-urilor, altul pentru uploadarea lor. Cele două progrămele le descarci de pe pagina principală a sitului Photosynth.

Alfa, Beta sau Omega?

În privinţa stadiului în care se găseşte aplicaţia, echipa de dezvoltatori spune că "ceea ce vedem pe site este prima dintre multele versiuni ale Photosynth. Numiţi-o beta, 1.0 sau cum vă vine. Însă aflaţi că lucrăm din greu la adăugarea de suport pentru mai multe browsere web, mai multe platforme şi tipuri de hardware, la crearea unei experienţe absolut uluitoare pentru utilizatori". Printre limitările majore ale "versiunii" actuale avem compatibilitatea redusă la computere cu sistem de operare Windows XP sau Vista (pe cele cu Linux sau Mac nu merge, nici măcar cu ajutorul emulatoarelor), respectiv faptul că fotografiile pe care le-ai încarcat pe Photosynth sunt publice, aşadar le poate vedea oricine via Internet. Pe viitor n-ar fi exclusă integrarea cu Virtual Earth şi/sau cu situri de stocare a pozelor precum Flickr.

Background

Microsoft achiziţiona în 2006 Seadragon, o mică firmă din Seattle care deţinea o tehnologie ce permitea vizualizarea fără dureri de măsele a unor imagi foarte-foarte mari, cu browserul, via Internet. Adică, tehnologia avea grijă să nu stai ore întregi până ce Explorer-ul îţi afişează "curat", la nivel de detaliu, poze sau bucăţi din poze de ordinul mega sau chiar gigapixelilor. Tot în 2006 doi cercetători de la Universitatea Washington şi unul de la Microsoft Research realizează un prototip al actualului MS Photosynth, numit "photo tourism", principiul funcţionării fiind următorul: avem zeci sau sute de fotografii dintr-un loc anume, putem să recreeăm locul respectiv pe computer, aşa cum arată el în realitate, deci într-o formă tridimensională, unind respectivele poze? Ei bine răspunsul a venit printr-un preview la Photosynth cu ocazia Web 2.0 Summit 2006, rezultatul fiind privit cu ochi la fel de miraţi ca atunci când a fost prezentat prima dată Pământul Virtual de la Google (Earth). În acelaşi an, MS Live Labs a desemnat o mică echipă să se ocupe de proiect, cu participarea altor specialişti din compania mamă, printre care desigur şi cei de la Virtual Earth, echivalentul MS la Google Earth.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News