Microsoft va retrage Teams din produsele cu care a fost deja integrat, sub amenințarea amenzilor antitrust europene

31.08.2023
Microsoft va retrage Teams din produsele cu care a fost deja integrat, sub amenințarea amenzilor antitrust europene

Lansat pe vremea pandemiei COVID, Microsoft Teams a fost integrat cu pachetele Office 365, Micrsoft 365 și Windows 11, devenind aproape imposibil să-l ocolești din fața unui PC, fie că aveai sau nu nevoie de o soluție pentru videoconferință.

Între timp, importanța Microsoft Teams a pălit în fața nou venitului Bing Chat, dar asta nu înseamnă că dezvoltatorul Windows s-a grăbit să-i reducă prezența în produsele conexe, lăsând aparatul birocratic al Uniunii Europene să meargă până la captă cu măsurile corective propuse cu mult timp în urmă.

Urmând investigațiilor aproape finalizate de Comisia Europeană, Microsoft riscă amenzi usturătoare pentru practici anti-competitive, legate de integrarea platformei de videoconferință Teams cu alte servicii ale companiei. Astfel, Microsoft are doar un mic răgaz lăsat pentru retragerea voluntară a numeroaselor bundle-uri care au vizat promovarea forțată a platformei Teams. Măsura vine după un proces antitrust întins pe trei ani, declanșat de rivalul Slack, pe motivă că integrarea Teams cu produsele Microsoft este ilegală, iar dezvoltatorul Windows împiedică utilizatorii să scape de aplicația preinstalată.

Microsoft a făcut încă de la începutul anului  primii pași în direcția separării Teams de produsele sale pentru productivitate, însă tergiversând cât mai mult procesul. Atât de mult încât oficialii Comisiei Europene au demarat propria investigație, vizând posibile încălcări ale legislației anti-competitive europene.

Cu puține opțiuni rămase, s-ar părea că Microsoft încearcă să facă pe plac Comisiei Europene, admițând măcar parțial acuzațiile aduse: ”Recunoaștem responsabilitatea noastră ca furnizor major de tehnologie de a susține un mediu competitiv sănătos. Apreciem claritatea care a reieșit în mai multe dintre preocupările din discuțiile ample și constructive cu Comisia Europeană”, spune vicepreședintele Microsoft pentru afaceri guvernamentale europene, Nanna- Louise Linde.

Microsoft mai spune că va crea resurse de asistență suplimentare pentru a direcționa dezvoltatorii către API-uri publice și pentru a răspunde întrebărilor utilizatorilor, cum ar fi modul în care datele lor sunt transferate de la Teams, către alte servicii competitoare. În plus, Microsoft „va dezvolta o nouă metodă” de utilizare a programelor sale în aplicațiile concurente.

Tags:
Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult