Mit spulberat: Infectările cu malware, de două ori mai numeroase pe Mac OS decât pe Windows

11.02.2020
Mit spulberat: Infectările cu malware, de două ori mai numeroase pe Mac OS decât pe Windows

Un nou raport semnat de Malwarebytes Labs vine să demonteze unui dintre miturile securităţii Mac OS, arătând rate de infectare cu malware pe platforma Apple aproximativ duble faţă de rivala Microsoft Windows.

Documentul numit State of Malware Report for 2020 este bazat pe „seturi de date colectate din telemetria produselor şi alte cercetări efectuate de analiştii şi reporterii Malwarebytes în perioada 1 ianuarie – 31 decembrie 2019”, toate acestea relevând o „creştere semnificativă a prevalenţei globale a ameninţărilor Mac în 2019”.  Chiar dacă statisticile colectate provin doar de la clienţii Malwarebytes, informaţiile sunt totuşi utile pentru a examina tendinţele ameninţărilor cu malware.

Pornind cu o avertizare, cum că trendurile observate ar putea fi influenţate de utilizatorii noi care instalează pentru prima dată produsele Malwarebytes pe sisteme compromise cu mult timp înainte, producătorul antivirus anunţă o creştere cu 400% a răspândirii infectărilor malware pe dispozitive Mac.

„În 2019, am detectat o medie de 11 ameninţări pe fiecare punct de operare Mac – aproape dublu faţă de media de 5,8 ameninţări pe Windows. Asta înseamnă că numărul mediu de ameninţări detectate pe un Mac nu este doar în creştere, dar a depăşit Windows-ul – cu mult”.

Creşterea observată poate fi atribuită, pe de o parte, cotei de piaţă în creştere a produselor Malwarebytes, cât şi aparentului eşec al sistemelor de securitate proprii platformei macOS de a ţine sub control propagarea ameninţărilor de tip adware şi aplicaţii potenţial nedorite (ex. toolbar-uri şi extensii pentru web browser care nu servesc intereselor utilizatorului, aplicaţii pentru generarea de criptomonede)

 

Tags:
Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult