Motivul pentru care un miliard de dispozitive Android sunt în pericol să fie sparte de hackeri

10.03.2020
Motivul pentru care un miliard de dispozitive Android sunt în pericol să fie sparte de hackeri

Peste un miliard de dispozitive Android prezintă riscul de a fi compromise în atacuri informatice, fie de către hackeri în mod direct sau de aplicaţii rău intenţionate care exploatează vulnerabilităţile rămase neacoperite, după ce producătorul a încetat să mai livreze actualizări de securitate. Problemele se manifestă atât la produse aflate în afara perioadei de garanţie, cât şi pentru dispozitive aproape noi, dar livrate de producători OEM mai puţin reputabili.

Vulnerabilitatea ar putea lăsa utilizatorii din întreaga lume expuşi furturilor de date, atacuri cu ransomware şi alte forme de malware. Potrivit experţilor în securitate cibernetică, orice persoană care foloseşte un telefon Android lansat până în anul 2012 are motive serioase de îngrijorare, vulnerabilităţile rămase în versiunile mai vechi de Android fiind grave şi cu şanse minime de a mai fi remediate în prezent.

Contactaţi pentru clarificări, oficialii Google nu au oferit detalii precise cu privire la dispozitivele afectate şi nici un plan concret pentru remedierea situaţiei. Potrivit statisticilor Google, 42,1% dintre utilizatorii Android din întreaga lume încă folosesc versiunea 6.0 a platformei Android, sau mai veche. Problema este menţinută şi din pricina faptului că nu au mai fost distribuite în 2019 patch-uri de securitate pentru versiuni Android mai vechi decât 7.0. Extrapolând pe baza datelor disponibile, rezultă că doi din cinci utilizatori de Android din întreaga lume nu mai primeau actualizări de securitate în 2019.

Dintre telefoanele testate – Motorola X, Samsung Galaxy A5, Sony Xperia Z2, Google Nexus 5 şi Samsung Galaxy S6, niciunul nu a mai oferit protecţie antimalware suficientă, încercările de infectare reuşind pe toate dispozitivele investigate.

Principalul vinovat identificat este chiar Google, gigantului american fiind-ui solicitată mai multă generozitate în ce priveşte perioada de actualizare a produselor smartphone. Însă parte din vină revine şi industriei smartphone, companiile care activează pe acest domeniu trebuind să ofere mai mult sprijin utilizatorilor, chiar şi după ce dispozitivele comercializate nu mai sunt prezente în catalogul recent de produse.

Un alt rol important revine şi autorităţilor, care ar trebui să impună o legislaţie mai clară în privinţa obligaţiilor care revin producătorilor smartphone, obligând acolo unde este cazul protejarea consumatorilor prin impunerea unui calendar mai strict de livrare a actualizărilor firmware.

 

Tags:
Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult