Noile reţele de comunicaţii 5G ar putea fi o sursă de bruiaje pentru sateliţii de meteorologie

06.05.2019
Noile reţele de comunicaţii 5G ar putea fi o sursă de bruiaje pentru sateliţii de meteorologie

Una dintre benzile folosite pentru comunicaţii 5G este foarte apropiată spectrului de frecvenţă folosit de sateliţii meteo pentru monitorizarea circulaţiei vaporilor de apă în atmosferă, apariţia de bruiaje putând incomoda detecţia fenomenelor meteo periculoase şi reduce acurateţea prognozelor meteorologice.

Introducerea reţelelor de comunicaţii 5G ar putea avea un impact neanticipat asupra sateliţilor meteo care folosesc instrumente radio pentru monitorizarea tiparelor climatice, benzile de frecvenţă alese cu mult timp înainte pentru modul în care reflectă prezenţa vaporilor de apă în atmosferă urmând să fie poluate cu surse artificiale de unde a radio.

Îngrijorările meteorologilor ţin mai ales de folosirea benzi de 26 GHz ( porţiunea între 24,25 GHz şi 27,5 GHz), inclusă în spectrul de comunicaţii 5G şi oferită spre licenţiere operatorilor telecom. Spre comparaţie, instrumentele de măsurare a vaporilor de apă din echiparea sateliţilor de meteorologie folosesc banda de 23,8 GHz.

Este posibil ca instrumentele foarte sensibile să fie orbite de interferenţe apărute din banda de frecvenţă adiacentă, sau să ofere măsurători eronate care să influenţeze acurateţea prognozelor.

Problemele semnalate vor fi puse în discuţie în cadrul World Radiocommunication Conference (WRC) organizată în a doua parte a acestui an. Ţinut odată la patru ani, evenimentul reuneşte reprezentanţi din lumea întreagă ai organismelor de reglementare în domeniul radiocomunicatiilor, cu scopul de a discuta modificări asupra tratatelor internaţionale care reglementează folosirea benzilor de comunicaţii radio.

În funcţie de gradul de pericol stabilit, este posibil ca în urma conferinţei WRC domeniul de frecvenţă alocat pentru comunicaţii 5G să fie redus prin introducerea unor porţiuni „no-use” care să ocolească frecvenţele sensibile monitorizate de sateliţii meteorologici.

 

Tags:
Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult