Nokia dă în judecată HTC, RIM şi Viewsonic

03.05.2012
Nokia dă în judecată HTC, RIM şi Viewsonic

Chiar dacă zilele sale de glorie par să fi apus, Nokia trece la atac, acuzând competiţia de încălcarea a nu mai puţin de 45 de patente, ce acoperă tehnologii proprietare Nokia.

Nokia N9

Pentru rezolvarea acestor nedreptăţi, Nokia a deschis mai multe procese împotriva HTC, RIM şi Viewsonic, ce se vor judeca în tribunalele din Statele Unite şi Germania.

Patentele Nokia acoperă diverse aspecte hardware, cum ar fi antenele încorporate în dispozitive, module radio şi gestionarea energiei, dar şi funcţii software, cum ar fi suportul multitasking, navigaţie, magazinele de aplicaţii, recepţionarea ataşamentelor email pe dispozitive mobile, modul „conversational” de afişare a mesajelor recepţionate, meniuri dinamice şi anumite protocoale de criptare a datelor.

Rămâne de văzut cum va reuşi Nokia să probeze încălcarea acestor patente şi care vor fi efectele acţiunilor în instanţă. Un exemplu a fost dat deja chiar de HTC, companie care a reuşit să scape de un proces similar intentat de Apple, dezvoltând versiuni alternative pentru tehnologiile care cădeau sub incidenţa patentelor deţinute de concurenţă.

Privite în ansamblu, tacticile agresive de licenţiere a tehnologiilor Nokia nu sunt altceva decât încercări disperate de rotunjire a veniturilor aflate de mult timp în declin. Cert este că Nokia are deja un precedent favorabil cu rivalul Apple, companie ce a fost obligată la plata unei sume de 430 milioane de euro, reprezentând taxe de licenţiere pentru diverse tehnologii Nokia.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult