Noul Google Chrome ar putea îmbunătăți autonomia pe laptop-uri cu două ore

06.07.2020
Noul Google Chrome ar putea îmbunătăți autonomia pe laptop-uri cu două ore

Google Chrome este cel mai popular browser din lume, iar influența sa este atât de mare încât până și Microsoft a decis să adopte codul sursă de la Google pentru noul Microsoft Edge. Totuși, Chrome este notoriu și din alte motive. În primul rând, consumul excesiv de memorie RAM, pe care alte browsere, inclusiv Edge-ul bazat pe Chromium, nu îl au. Un alt aspect important ar fi autonomia pe laptop-uri, care este semnificativ mai mică pe Chrome. Google promite însă că va repara această ultimă problemă.

Cum reușește Google Chrome să crească autonomia unui laptop

Deja există integrat în versiunea de test a lui Google Chrome 86 o funcție ascunsă care poate reduce consumul de energie. Este vorba despre un „flag” care trebuie activat manual de către utilizatorii care doresc să testeze aportul de eficiență. Acesta se numește „JS Timer Throttling” și face exact ceea ce descrie numele său. Atunci când nu ai în prim plan o pagină, codul Javascript de pe aceasta va fi încetinit.

Sunt multe pagini web care folosesc diverse script-uri pentru a detecta poziția cursorului mouse-ului, sau care monitorizează activitatea utilizatorului în alte feluri. Acestea se actualizează de obicei foarte des. Limitând la o dată pe minut atunci când tab-urile sunt în fundal, consumul de energie este semnificativ redus, pentru că acel cod nu mai rulează constant.

Cât de eficientă este noua funcție

Din testele celor de la Google, cu 36 de tab-uri în fundal și cu o pagină „blank” în prim-plan, consumul de energie a putut fi redus foarte mult, laptop-ul folosit pentru crescându-și autonomia cu 2 ore în plus doar cu Chrome deschis. Desigur acesta este un caz „extrem”. Majoritatea utilizatorilor vor avea un tab activ în față. În cazul unui tab cu clipuri de pe YouTube, noua funcție a oferit 36 de minute de autonomie în plus.

După ce funcția va fi lansată în versiunea finală și va fi activă implicit, utilizatorii de Chrome din mediul enterprise vor putea să o dezactiveze. Totuși, după un an, Google nu va mai permite dezactivarea acestei funcții, deci companiile sunt încurajate să își schimbe aplicațiile web care folosesc Javascript pentru a se adapta la noul Chrome.

via The Windows Club

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult