Opera One, anunțat drept primul web browser conceput pentru integrarea funcțiilor generative AI

25.04.2023
Opera One, anunțat drept primul web browser conceput pentru integrarea funcțiilor generative AI

Opera One ar putea fi primul web browser conceput de la zero pentru ChatGPT și alte funcții bazate pe tehnologiile Generative AI.

Propusă spre testare în versiune early-acces, alternativa Opera One schimbă în mod radical interfața vechiului Opera, țintind un nou look minimalist, cu mult spațiu pentru implementarea viitoarelor servicii și plugin-uri bazat pe inteligență artificială.

Potrivit dezvoltatorului Opera, noul web browser introduce mai multe schimbări la nivelul arhitecturii interne, motorul de compoziție a paginilor acceptând multiple fire de procesare, designul modular introducând conceptul ”tab islands”, unde fiecare pagină web poate avea elemente gestionate folosind plugin-uri dedicate.

Spre exemplu, browser-ul are capacitatea de a grupa automat și intuitiv site-urile web în funcție de conținutul lor, separat pe „insule” ușor de identificat pentru utilizator. Spre exemplu, paginile cu meniuri și detalii despre restaurante pot apărea încadrate într-o insulă, iar paginile accesate cu Google Docs pe alta. Ideea este de a reduce confuzia și de a face mai comutarea între diverse activități, cum ar fi cele serviciu vs cele în scop personal. Potrivit cercetărilor enunțate de Opera, utilizatorii sunt copleșiți de numărul de tab-uri pe care le au și ar dori ca browser-ul să poată face mai mult pentru ei.

Deși Opera One poate grupa în mod independent „insule de activități” derivate din tab-urile active, utilizatorii pot grupa în continuare manual paginile cu care interacționează.

Pe lângă tab islands, Opera One vine cu integrare ChatGPT, ChatSonic și Ai Prompts activate în mod implicit.

Tags:
Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult