Oppo prezintă o nouă implementare e tehnologiei under-screen camera

04.08.2021
Oppo prezintă o nouă implementare e tehnologiei under-screen camera
foto: Oppo

Oppo a dezvăluit următoarea generație a tehnologiei under-screen camera pentru dispozitive smartphone, promițând o mai bună consistență a imaginii afișate pe ecran, fără sacrificii majore asupra calității pozelor obținute.

Fără îndoială, camera foto ascunsă sub suprafața activă a ecranului este următoarea mare inovație în domeniul ecranelor pentru smartphone. Însă nu e atât de simplu, în prezent existând mai multe interpretări ale acestei tehnologii. Unii producători au optat pentru calea maș ușoară a „rarefierii” matricei de pixeli în dreptul camerei foto, compensând pentru pierderea de contrast și sensibilitate la lumină prin diverse „optimizări” la nivel de software. În schimb, alte companii au brevetat un „mini-ecran” plasat în dreptul perforației pentru camera foto, care poate fi retras atunci când este activată camera frontală a telefonului.

Aparent, Oppo a ales prima variantă, într-o formulă optimizată care remediază multe dintre neajunsurile implementărilor anterioare ale tehnologiei under-screen camera, cum ar fi diferența de claritate și luminozitate a imaginii afișate peste lentila camerei foto, dar și slaba calitate a imaginii obținute de camera fronală a telefonului, cauzată de obstrucționarea vizibilității. Un alt aspect remediat, de care aparent doar inginerii implicați în dezvoltarea de ecrane OLED știau, este longevitatea ecranelor adaptate cu această tehnologie.

Oppo under-screen camera

Principalele inovații enunțate de Oppo pentru tehnologia under-screen camera:

  • Geometrie inovatoare a pixelilor: Noua soluție micșorează dimensiunea fiecărui punct fără a micșora numărul de pixeli, rezultând o densitate de afișare de 400-PPI (Pixel pe inch) suficient de înaltă chiar și în zona camerei
  • Cablare transparentă și nou design: Oppo a înlocuit cablarea tradițională a ecranului cu un nou material transparent. Aceasta combinată cu un proces de fabricație îmbunătățit, reduce lățimea traseelor electrice cu 50% și permite o calitate a imaginii îmbunătățită.
  • Precizie, culoare și luminozitate mai bune ale ecranului: ecranul utilizează acum o tehnologie proprietară, unde fiecare circuit adresează acum doar 1 pixel (acuratețe 1-la-1). Combinat cu tehnologia de compensare algoritmică Oppo, permite controlul precis al cromaticității și luminozității întregului ecran, cu o abatere de aproximativ 2%.
  • Fiabilitate și durată de viață îmbunătățite: schimbările hardware și software nou introduse ajută noua generație de camere foto under-screen să compenseze pentru matricea ecranului aflată deasupra. De asemenea, îmbunătățește durata de viață a ecranului cu până la 50%

De asemenea, Oppo anunță și dezvoltarea unor noi algoritmi AI, meniți să compenseze undele dintre neajunsurile actualei generații de camere foto under-screen, cum ar fi blur și reflecția nedorită a luminii.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult