Până la 5.3 miliarde de telefoane mobile vor ajunge la gunoi doar în acest an

14.10.2022
Până la 5.3 miliarde de telefoane mobile vor ajunge la gunoi doar în acest an

Potrivit statisticilor furnizate de International Waste Electrical and Electronic Equipment (WEEE), până la 5.3 miliarde de telefoane mobile vor ajunge la gunoi doar în acest an, adăugând la cantitatea deja uriașă de deșeuri electronice (e-waste) carere poluează mediul înconjurător cu substanțe dintre cele mai diverse, unele extrem de toxice.

Estimările bazate pe statisticile globale de vânzări arată că obiceiul multora de a păstra telefoanele vechi sau stricate, în loc să le trimită centrelor de colectare și reciclare, duce la acumularea unor mari cantități de deșeuri electronice. Însă acest obicei pornit cam de la începuturile erei smartphone nu poate continua la nesfârșit, telefoanele mobile lăsate să strângă praf prin sertare și dulapuri ajungând în număr tot mai mare direct la gunoi.

„Oamenii tind să nu realizeze că toate aceste electronice aparent nesemnificative au o mare valoare și împreună, la nivel global, reprezintă volume masive”, a spus directorul general al DEEE, Pascal Leroy, cu referire la materiile prime costisitoare și greu de înlocuit (ex. cupru, aluminiu, aur, litiu), care se pierd în gropile de gunoi.

Potrivit estimărilor actuale, există aproximativ 16 miliarde de telefoane mobile în întreaga lume – iar în Europa, aproape o treime nu mai sunt folosite.

Potrivit WEEE, „muntele” de deșeuri electrice și electronice – de la mașini de spălat și prăjitor de pâine la tablete și dispozitive cu sistem de poziționare globală (GPS) – va crește la 74 de milioane de tone pe an până în 2030.

Problema este că, per dispozitiv, aceste materii prime valoroase se regăsesc în cantități minuscule, repartizate în tot felul de componente ce includ și alte materiale cu valoare redusă la reciclare (ex. sticlă, fibră de sticlă, plastic, cauciuc). Altfel spus, reciclarea e-waste este costisitoare, cu atât mai mult în cazul electronicelor de mici dimensiuni, precum telefoane mobile. Iar dacă profitul obținut prin valorificarea materiilor prime recuperate este sub costul de reciclare, niciun antreprenor nu-și va asuma această sarcină din propria inițiativă.

În prezent, puțin peste 17% din deșeurile electronice din lume sunt reciclate în mod corespunzător – dar Uniunea Internațională de Telecomunicații a Națiunilor Unite și-a stabilit obiectivul de a crește valoarea la 30% până anul viitor . Organizația subliniază că e-waste constituie unul dintre „fluxurile de deșeuri cu cea mai rapidă creștere și cele mai complexe, care afectează atât sănătatea umană, cât și mediul înconjurător, deoarece poate conține substanțe nocive”.

Tags:
Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult