Pe Facebook, oricând şi oriunde – unul din doi angajaţi ascunde de şef activitatea din social media

10.05.2019
Pe Facebook, oricând şi oriunde - unul din doi angajaţi ascunde de şef activitatea din social media

Mari fani ai reţelelor de socializare, 90% dintre angajaţii companiilor intră online de mai multe ori pe zi iar o persoană din două încearcă să ascundă de şef activitatea din social media.

Potrivit unui studiu Kaspersky Lab, 59% dintre angajaţii companiilor aleg să îşi ascundă de şef activitatea de pe reţelele de socializare iar 52% au aceeaşi atitudine şi faţă de colegii de serviciu, preferând să nu-şi dezvăluie activităţile din mediul online.

De-a lungul vieţii, un angajat petrece în medie 13 ani şi două luni la locul de muncă. Însă nu tot timpul este folosit pentru rezolvarea sarcinilor de serviciu sau pentru a obţine o promovare: aproape două treimi (64%) dintre participanţii la studiul Kaspersky au recunoscut că vizitează zilnic site-uri care nu au legătură cu munca, de la birou. Deloc surprinzător, 29% dintre angajaţi nu vor ca angajatorul lor să ştie ce site-uri vizitează. În schimb, activitatea pe reţelele de socializare pare a fi un domeniu mai puţin privat pentru mulţi şi, prin urmare, mai potrivită să fie împărtăşită cu colegii, dar nu şi cu şeful. Acest lucru se datorează, probabil, temerii angajaţilor de a nu dăuna imaginii companiei sau faptului că o productivitate redusă a personalului motivează companiile să monitorizeze reţelele sociale ale angajaţilor şi să ia decizii care le influenţează cariera pe baza acesteia.

Alţi 34% dintre respondenţi nu vor ca angajatorul să vadă conţinutul mesajelor şi al e-mail-urilor lor. În plus, 5% au spus chiar că le-a fost afectată cariera în mod iremediabil ca urmare a scurgerii de informaţii personale. Astfel, oamenii sunt preocupaţi să îşi construiască o bună reputaţie la locul de muncă şi să nu îşi distrugă relaţiile existente.

Pentru ca angajaţii să nu cadă pradă ameninţărilor de pe Internet, la locul de muncă, sunt câteva reguli elementare care trebuie respectate în era digitală:

  • Nu postaţi nimic din ce ar putea fi considerat defăimător, obscen sau care încalcă drepturi de autor. Dacă aveţi dubii, mai bine nu postaţi.
  • Fiţi conştienţi că administratorii de sistem ar putea, cel puţin teoretic, să afle obiceiurile de navigare pe Internet pe care le aveţi.
  • Nu hărţuiţi, nu ameninţaţi şi nu discriminaţi niciun coleg, partener, competitor sau client – nici pe reţelele de socializare, nici în mesaje, e-mail-uri sau pe alte căi.
  • Nu postaţi fotografii ale altor angajaţi, ale clienţilor, furnizorilor, partenerilor sau ale produselor companiei fără acord prealabil, în scris.
  • Folosiţi o soluţie de management de parole pentru a vă asigura că nu intră nimeni neautorizat în conturile de social media sau în alte conturi personale, la birou.

 

Tags:
Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult