Periscope, aplicația de socializare care a popularizat transmisiunile video live, se închide definitiv

01.04.2021
Periscope, aplicația de socializare care a popularizat transmisiunile video live, se închide definitiv

Periscope era, în anul 2015, TikTok-ul de astăzi, oferind tinerilor aflați în căutare de senzații noi o modalitate de a se exprima publicând scurte clipuri video.

Șase ani mai târziu, Periscope, serviciul care a popularizat live streaming-ul de pe smartphone, este istorie. Dispărută deja din magazinele de aplicații, aplicația pierde acum și suportul logistic necesar pentru a funcționa, administratorii platformei oprind și ultimele servere active.

Însă pierderea nu este totală, inovațiile aduse de Periscope find  de mult preluate de noul proprietar, Twitter, în urma unei tranzacții menită doar să elimine competiția. Vestea închiderii Periscope a fost dată de Twitter încă din luna decembrie, fiind justificată prin declinul numărului de utilizatori, care a trimis platforma într-o „stare de întreținere nesustenabilă” de ceva vreme.

Versiunea web Periscope va mai păstra pentru ceva timp o arhivă cu transmisiunile publice inițiate de utilizatori în ultimii ani de „viață” ai platformei, scopul principal fiind cel de a oferi utilizatorilor rămași o modalitate de a-și descărca datele rămase, cu ajutorul Twitter.

periscope

Live Streaming-ul a devenit un adevărat fenomen peste în 2015, Periscope și rivala Meerkat reușind să amenințe în mod credibil supremația Facebook. Însă victoria a fost una de scurtă durată, Meerkat fiind cumpărat de Facebook iar Periscope, de rivalul Twitter. La final, niciuna nu a rămas pe linia de plutire.

Continuând să dezvolte pe direcția luată, Facebook a promovat propria soluție de live streaming, sub numele Facebook Live. În mod similar, Twitter a adăugat această capabilitate platformei proprii, începând cu anul 2016. Însă niciuna dintre platforme nu a reușit să atingă notorietatea sperată, nișa de piață fiind în cele din urmă acoperită tot de un nou venit, TikTok.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult