Peste 50.000 de utilizatori Facebook, informați că sunt ținta activităților de spionaj

17.12.2021
Peste 50.000 de utilizatori Facebook, informați că sunt ținta activităților de spionaj

Meta, proprietarul Facebook și altor platforme de socializare precum Instagram și WhatsApp, anunță interzicerea formală a oricăror relații comerciale și chiar a accesului pe platformele deținute pentru un număr de companii specializate în activități de spionaj, cunoscute pentru faptul că-și oferă serviciile în mod contracost pentru oricine este interesat (ex. companii și persoane interesate de spionarea partenerilor de afaceri, până la guverne și politicieni preocupați de supravegherea și intimidarea jurnaliștilor sau adversari politici).

Lista companiilor incriminate cuprinde nume mai mult sau mai puțin cunoscute, precum Cobwebs Technologies, Cognyte, Black Cube și Bluehawk CI din Isralel, BellTroX din India, Cytrox din Macedonia de Nord și o entitate neprecizată din China.

Potrivit descrierii de fațadă prezentată de companiile sus amintite, serviciile și software-ul pus la dispoziția clienților au scopul de a asista deconspirarea activităților criminale și prinderea teroriștilor. În schimb, potrivit investigațiilor Meta, derulate timp de mai multe luni prin analizarea activităților derulate pe platformele sociale administrate, produsele și serviciile oferite sunt îndreptate fără discriminare împotriva oricărei ținte selectate de clienții respectivelor companii.

Tiparul de activitate se bazează pe crearea de conturi fake, folosite pentru a infiltra cercul de contacte ale persoanei vizate, obținând în cele din urmă acces la profilul de social media și lista de prieteni. Însă atacatorii nu se opreau la simple cereri de prietenie trimise către persoana vizată sau contactele acesteia, continuând cu abordarea directă a victimei sub diverse identități fictive, țintind plasarea de software specializat de supraveghere pe dispozitivele acesteia.

”Entitățile specializate în activități de supraveghere pe care le-am eliminat au încălcat mai multe Standarde și Termeni și condiții ale comunității. Având în vedere gravitatea încălcărilor lor, le-am interzis din serviciile noastre”, se arată în raport. Meta nu a dezvăluit care sunt clienții firmelor respective, precizând doar că lista include persoane private, firme de avocatură și companii.

În cadrul operațiunii, Meta a blocat peste 1500 conturi false de Facebook, totodată solicitând în mod formal sistarea activităților pentru companiile implicate. Totodată, administratorul Facebook a alertat aproximativ 50.000 de persoane că sunt vizate în mod direct de activități de supraveghere, solicitând acestora să dea dovadă de prudență în acceptarea solicitărilor de prietenie și conversație cu persoane necunoscute, indiferent de platforma folosită pentru comunicare.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult