Picasa se închide. Google îndrumă utilizatorii către serviciul Photos

16.02.2016
Picasa se închide. Google îndrumă utilizatorii către serviciul Photos

Picasa, unul dintre cele mai cunoscute servicii de stocare online pentru fotografii de la începutul anilor 2000 se închide. Acesta face parte din portofoliul Google încă din 2004, însă popularitatea sa a scăzut în ultimii ani. Faptul că Google nu a mai investit resurse în îmbunătăţirea serviciului putea fi considerat începutul sfârşitului pentru Picasa, însă acum închiderea a fost anunţată în mod oficial.

Google doreşte ca utilizatorii care încă beneficiază de serviciile Picasa să facă trecerea la noul Google Photos, lansat anul trecut. Din fericire, există o soluţie foarte simplă pentru a transfera întregul conţinut al librăriei proprii în noul serviciu. Cei care foloseau deja ambele servicii vor vedea automat imaginile din Picasa Web Album în Google Photos fără să ceară această operaţiune. Cei care încă nu au încercat noul Photos vor trebui doar să se autentifice cu acelaşi cont pe site-ul dedicat sau în aplicaţia pentru mobil. Acesta va oferi funcţii de socializare, organizare şi partajare mult mai avansate, care cu siguranţă va îmbunătăţi experienţa de utilizare peste ceea ce oferea Picasa.

Pentru utilizatorii care nu doresc să folosească Google Photos, compania va păstra conţinutul de pe Picasa şi va oferi în continuare posibilitatea de a vizualiza, descărca şi şterge albumele, însă nu vor mia putea fi create altele noi. Practic, Picasa va rămâne online pentru viitorul apropiat, însă platforma nu va mai accepta conţinut nou, ci doar va rămâne îngheţată în timp începând cu data la care Google consideră că serviciul este închis.

Acest moment va veni pe 1 mai 2016, iar din data de 15 mai, va înceta şi suportul pentru aplicaţia desktop Picasa. Acest lucru înseamnă că nu vor mai fi lansate actualizări software, iar Google nu va mai oferi asistenţă tehnică pentru utilizatori. Dezvoltatorii care încă folosesc Picasa API în aplicaţiile lor vor trebui să le modifice, întrucât multe dintre aceste funcţii vor fi de asemenea retrase.

Google Photos este o aplicaţie gratuită, disponibilă pe Google Play Store şi AppStore, iar serviciul poate fi accesat din browser la adresa photos.google.com.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult