Platforma vaccin.live este prima care oferă un buletin electronic de vaccinare. Cum îl obții

24.05.2021
Platforma vaccin.live este prima care oferă un buletin electronic de vaccinare. Cum îl obții

Platforma vaccin.live, care era anterior folosită pentru a verifica disponibilitatea vaccinurilor pentru COVID-19 și tipul lor în centrele din România, a lansat ceea ce numește primul buletin electronic de vaccinare din Europa. Această soluție ar putea fi folosită în curând pentru a confirma vaccinarea în diverse situații în care aceasta este necesară, folosind un simplu cod QR. Validitatea datelor este bazată pe adeverința de vaccinare pe care fiecare persoană o primește în urma finalizării schemei de vaccinare.

Cum activezi buletinul electronic de vaccinare de pe platforma vaccin.live

Pentru a beneficia de buletinul electronic de vaccinare, practic o metodă rapidă prin care poți dovedi că ești vaccinat, va trebui să înscrii un cont pe site-ul vaccin.live. Acesta este gratuit și se face cu o adresă de e-mail și o parolă.

Pentru a dovedi că ești vaccinat, este necesar să urci adeverința de vaccinare primită în urma vaccinării. Aceasta poate fi descărcată în format electronic (PDF) de pe site-ul RENV (Registrul Național Electronic de Vaccinări) folosind CNP-ul și numărul de telefon folosite în platforma de vaccinare.

Odată descărcat acest PDF, acesta poate fi urcat în platforma vaccin.live pentru a fi validat. Validarea durează doar câteva secunde. După aceea, tot ce trebuie să faci este să generezi un cod QR, valabil 30 de minute, care poate fi validat la intrarea unui restaurant sau a unui eveniment public care folosește platforma vaccin.live pentru validare.

Cum obții adeverința de vaccinare în format electronic

Pentru a obține adeverința de vaccinare în format PDF poți accesa link-ul adulti.renv.ro/users/login.

Aici există un buton numit „APASA AICI PENTRU OBȚINEREA ADEVERINȚEI ELECTRONICE DE VACCINARE”. Trebuie să îl apeși și să bifezi cele două mesaje din partea de jos, referitoare la prelucrarea datelor cu caracter personal.

Apoi, introduci CNP-ul și numărul de telefon asociat contului din platforma de vaccinare și primești un cod de autentificare prin SMS. După ce îl introduci, vei primi un link către fișierul PDF. Acesta este identic cu versiunea imprimată pe care o primești după cea de-a doua doză în centrele de vaccinare.

Platforma vaccin.live nu este încă lansată complet

Platforma permite momentan generarea de buletine de vaccinare, însă nu este adoptată în mod oficial de nimeni. De altfel, aplicațiile pentru platformele mobile iOS și Android, care vor fi folosite pentru validarea buletinelor nici nu au fost încă lansate, însă sunt în dezvoltare. Totuși, platforma funcționează complet prin intermediul site-ului. Poți genera un cod QR pe site folosind telefonul mobil, iar organizatorii pot scana acel cod pe un computer, tabletă sau smartphone, folosind tot site-ul.

De altfel, momentan nu există o legislație în privința verificării persoanelor vaccinate și nici o metodă standardizată. Platforma vaccin.live ar putea fi folosită de organizatorii de evenimente pe cont propriu, odată ce vor avea baza legală pentru a le organiza. Este așteptată o nouă relaxare a restricțiilor începând cu data de 1 iunie, care va permite mai multe tipuri de evenimente, cu mai puține reguli.

De exemplu, a fost adus în spațiul public de către autorități faptul că restaurantele care confirmă că toate persoanele sunt vaccinate, sau au un test PCR sau au avut COVID-19 în ultimele trei luni, pot asigura accesul în interior la capacitate de 100%. O metodă rapidă de verificare a vaccinurilor precum platforma vaccin.live ar putea fi utilă.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult