Popcorn Time, primul ransomware care-ţi oferă gratuit cheia pentru decriptarea fişierelor, dacă infectezi şi PC-urile prietenilor

Autor: Aurelian Mihai 12.12.2016
Popcorn Time, primul ransomware care-ţi oferă gratuit cheia pentru decriptarea fişierelor, dacă infectezi şi PC-urile prietenilor

Expresia „prietenii la nevoie se cunosc” capătă o semnificaţie cu totul nouă pentru utilizatorii luaţi în vizor de malware-ul Popcorn Time, aplicaţie de tip ransomware care odată infiltrată pe un PC propune victimei sa-i devină complice, facilitând infectarea cu bună ştiinţă a altor dispozitive cu promisiunea de a livra gratuit cheia necesară pentru recuperarea fişierelor criptate pe hard disk.

Pentru ca noile victime să fie recunoscute de autorii aplicaţiei şi atribuite utilizatorului devenit complice, acesta trebuie să dea mai departe un link special formulat, adresând un fişier infectat găzduit în reţeaua Tor.

Însă simpla păcălire a prietenilor şi cunoscuţilor nu este de ajuns, fiind nevoie ca minim alte două victime să accepte plata taxei de răscumpărare în valoare de 1 Bitcoin (aproximativ 770 dolari) pentru ca promisiunea făcută să fie respectată. Altfel, dacă niciuna dintre victime nu plăteşte în termen de 7 zile, cheia pentru decriptare este pierdută definitiv, împreună cu orice şansă pentru recuperarea fişierelor compromise.

În mod surprinzător, dezvoltatorii ransomware-ului Popcorn Time au ales să nu rămână complet anonimi, identificându-se drept un grup de studenţi din Siria care folosesc banii obţinuţi de pe urma taxelor de răscumpărare pentru a cumpăra alimente, medicamente şi plăti pentru adăpost. 

Tags: