Premieră mondială: o grupare axată pe malware din categoria ransomware vrea să răstoarne un guvern

17.05.2022
Premieră mondială: o grupare axată pe malware din categoria ransomware vrea să răstoarne un guvern
foto: Wikimedia Commons

Este vorba despre Costa Rica, țară ale cărei rezerve păstrate în criptomonede au fost deturnate de hackeri, atacatorii solicitând nimic altceva decât schimbarea guvernului.

Săptămâna trecută, Guvernul din Costa Rica a decretat stare de urgență, după ce un atac al grupări ransomware Conti a deposedat țara de fondurile plasate în investiții Bitcoin.

Într-o escaladare neașteptată a narativului după care sunt desfășurate loviturile de stat, gruparea ransomware solicită fără arme sau armată, nimic altceva decât schimbarea Guvernului, sau plata unei cote de 20 milioane dolari economiile țării păstrate în criptomonede: „Avem persoane din interiorul nostru în guvernul dumneavoastră”, a spus grupul. „De asemenea, lucrăm la obținerea accesului la celelalte sisteme ale dumneavoastră, nu aveți alte opțiuni decât să ne plătiți.”

Gruparea pare că încearcă să exploateze și alegerea recentă a unui nou președinte costarican. În funcție de numai o săptămână, noul președinte Rodrigo Chaves ar putea fi ușor de intimidat, plătirea răscumpărării prin accesarea bugetului de stat reprezentând o soluție comodă, chiar dacă nemaiîntâlnită până acum la acest nivel.

Potrivit președintelui Chaves, Costa Rica se confruntă cu o grupare teroristă ce include colaboraționiști din afara țării: ”Suntem la război și asta nu este o exagerare”. Aparent nu mai puțin de 27 de instituții guvernamentale, inclusiv municipalități și utilități de stat, au fost afectate de cest atac.

Sprijinind țara considerată prietenă, departamentul de Stat al SUA a declarat o recompensă de 10 milioane de dolari pentru Conti, declarând că atacul „a afectat grav comerțul exterior al țării prin perturbarea platformelor sale vamale și fiscale”. Se pare că a afectat ministerele de finanțe, muncă și securitate socială din Costa Rica, printre alte organisme.

Gruparea Conti a intrat deja în atenție prin atacarea unei alte ținte cu profil înalt, Parker Hannifin , un furnizor major de componente pentru Boeing și Lockheed Martin. Cu toate acestea, amenințarea de a răsturna guvernul Costa Rica este probabil doar un pretext pentru a obține o sumă mai mare de bani, gruparea nedispunând de mijloace concrete (militare) pentru răsturnarea unui guvern.

Tags:
Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult