Princeton contra Facebook: „Facebook va pierde 80% din utilizatori până în 2017”. „Ba nu!”.

24.01.2014
Princeton contra Facebook:

Modelul epidemiologic, care pleacă de la modul de propagare al bolilor infecţioase contagioase şi îl transpune în ecuaţii matematice care pot fi aplicate şi în alte domenii, a fost deja folosit cu succes pentru interpretarea şi predicţia evoluţiei ideilor, cuvintelor, modei sau altor elemente culturale care se răspândesc liber în mod asemănător. Un grup de cercetători din cadrul facultăţii de inginerie mecanică şi aeronautică al universităţii Princeton a folosit acest model pentru a prognoza evoluţia reţelelor sociale şi a ajuns la concluzia că Facebook îşi va pierde 80% din utilizatori în următorii trei ani.

Grupul de cercetători din cadrul universităţii Princeton a analizat evoluţia unor reţele sociale celebre precum MySpace, Facebook sau Twitter folosind acest model matematic, datele fiind colectate cu ajutorul serviciului Google Trends. Numărul şi frecvenţa căutărilor Web, care sunt folosit de altfel cu succes şi de către Google pentru Flu Trends, le-a permis cercetătorilor să afirmă că interesul pentru Facebook se află în continuă scădere şi că acesta se îndreaptă către aceeaşi soartă ca MySpace, adică pierderea unui număr semnificativ de utilizatori până în 2017.

Grupul de cercetători a justificat alegerea acestui model matematic deoarece consideră că evoluţia reţelelor sociale este izbitor de asemănătoare cu cea a bolilor infecţioase contagioase. La fel ca în cazul evoluţiei unei boli de acest fel, reţelele sociale încep cu un număr redus de utilizatori, noii membri fiind atraşi de prezenţa sau activitatea primilor şi întrând şi ei în joc.

Creşterea se face într-un ritm din ce în ce mai alert, deoarece aceasta este direct corelată cu numărul din ce în ce mai mare de conexiuni între utilizatorii înscrişi şi cei rămaşi în afară, până când se atinge un moment de saturaţie. Din acest punct, numărul de utilizatori va începe să scadă, mai rapid la început şi mai lent către final. În mod interesant, la fel ca în cazul bolilor reale, cei care au avut o „imunitate” mai slabă şi au intrat într-o reţea socială mai devreme vor fi şi cei care o vor părăsi cel mai târziu. Cei interesaţi de acest domeniu al matematicii pot arunca o privire asupra lucrării publicare (format PDF).

Facebook se confruntă deja cu o problemă, chiar şi compania recunoscând discret că serviciul nu mai este pe gustul tinerilor, care preferă Instagram, Snapchat şi altele, aspect care este periculos pentru evoluţia viitoare a reţelei. Dacă analizele celor de la Princeton poate că au fost de natură să plictisească, răspunsul Facebook este însă unul savuros.

Compania i-a acuzat pe cercetătorii Princeton că au căzut în capcana unei vechi erori de logică şi au pus semnul de egalitate între corelaţie şi cauzalitate. Scăderea numărului de căutări Web referitoare la Facebook este pusă doar pe seama exploziei de utilizatori care folosesc terminale mobile, aceştia nemaiavând nevoie de serviciile de căutare deoarece au deja aplicaţii dedicate către care ştiu să se îndrepte. Replica poate fi citită în totalitate pe Facebook, analiştii companiei servindu-le, în mod justificat am zice, exemple care arată că metoda de colectare a datelor pentru modelul folosit de Princeton nu este deloc relevantă. În concluzie, chiar dacă nu vă place prea mult reţeaua de socializare Facebook,probabil că apocalipsa acestuia va veni cu o altă ocazie.

Tags:
Urmărește Go4IT.ro pe Google News