Publicaţiile care verifică dacă utilizatorii au instalat ad-blocker ar putea încălca legislaţia europeană

25.04.2016
Publicaţiile care verifică dacă utilizatorii au instalat ad-blocker ar putea încălca legislaţia europeană
În lupta împotriva aplicaţiilor care blochează reclame, multe site-uri au început să afişeze mesaje prin care le cer utilizatorilor care folosesc ad-blocker-e să dezactiveze aceste programe sau nu le permit deloc accesul la conţinut. 
 
Totuşi, o scrisoare care îi este atribuită preşedintelui Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, arată că aceste practici ar putea încălca legislaţia europeană. Scrisoarea i-a fost trimisă lui Alexander Hanff, directorul organizaţiei Think Privacy, care militează pentru drepturile online ale internauţilor. Potrivit documentului, software-ul care detectează prezenţa aplicaţiilor ad-block necesită acces la datele personale ale utilizatorilor. De aceea, pentru a accesa aceste informaţii, publicaţiile au nevoie de acceptul acestora. 
 
Citeşte şi: STUDIU: 14% dintre utilizatori folosesc o singură parolă pentru toate conturile online
 
 
Mai simplu, publicaţiile trebuie să-i notifice pe oameni înainte să scaneze dacă au sau nu ad-blocker instalat. 
 
Think Privacy anunţă că va deschide proceduri legale împotriva site-urilor care verifică dacă utilizatorii au ad-blocker-e instalate fără a-i notifica în prealabil. De asemenea, Hanff spune că va publica şi o listă cu site-urile care comit această ilegalitate. 
 
În acest moment peste 200 milioane de utilizatori de inetrnet folosesc aplicaţii de blocare a reclamelor precum AdBlock Plus sau AdBlock. 
Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Adrian Popa
Adrian Popa
Adrian Popa este coordonator al site-urilor Go4it.ro și Go4games.ro. Are 17 ani de experiență în presa centrală și a debutat ca jurnalist specializat pe economie/piețe financiare. Înainte de a ajunge la Grupul de presă Gândul, Adrian a fost redactor-șef la Mediafax.ro și Gandul.ro (fostul ... citește mai mult