Putin a adoptat legea prin care Rusia poate fi deconectată de la internet

02.05.2019
Putin a adoptat legea prin care Rusia poate fi deconectată de la internet

Proiectul de lege izolaţionist al Rusiei, care propunea ca internetul pe teritoriul ţării să nu mai depindă de servere din alte ţări, a fost adoptat de către preşedintele Vladimir Putin. Acest lucru înseamnă că odată cu intrarea în vigoare a legii, care va avea loc pe 1 noiembrie, operatorii telecom vor trebui să se deconecteze de la serverele străine pentru serviciile lor importante. Desigur, acest lucru nu înseamnă că Rusia nu va mai avea acces la întregul internet, cel puţin nu momentan, însă oferă guvernului control asupra libertăţii acestuia pe teritoriul ţării.

Practic, Rusia doreşte să creeze un soi de „intranet”, o reţea naţională care să asigure conectivitatea online locală în cazul în care, din diverse motive, accesul Rusiei la internet ar fi „tăiat”. Desigur, această lege oferă oricând preşedintelui posibilitatea de a tăia accesul la internetul „internaţional”.

Această decizie vine după ce oricum libertatea internetului din Rusia a fost sub atac continuu în ultimi câţiva ani. Serviciile VPN nu sunt tocmai legale, iar anumite site-uri sunt blocate de stat la nivel de ţară. De asemenea, guvernul depune eforturi mari pentru a interzice anonimitatea online, pentru ca utilizatorii să poată fi uşor identificaţi de către autorităţi.

Conform unui sondaj de opinie comandat de guvern, 52% dintre cetăţeni se opun noii legi. În ultimii ani au avut loc unele dintre cele mai mari proteste în Rusia pe baza libertăţii internetului. Momentan acestea nu au avut efecte foarte mari, întrucât au fost adoptate treptat noi restricţii, inclusiv interzicerea aplicaţiei de chat Telegram, care trimite mesaje criptate între utilizatori ce nu pot fi interceptate.

 

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult