Finanțat de UE, un furnizor va folosi tehnologii quantum-computing pentru servicii email ultra-securizate

19.05.2020
Finanțat de UE, un furnizor va folosi tehnologii quantum-computing pentru servicii email ultra-securizate

Email-ul este pe cale să intre în era quantum-computing, implementarea criptografiei cuantice devenind esențială pentru securizarea comunicațiilor împotriva următoarei generații de supercomputere.

Calculatoarele cuantice exploatează un fenomen din fizică ce permite unei particule să aibă mai multe stări în același timp. Spre deosebire de un procesor convențional, care prelucrează informația în sistem binar (1-0), procesoarele quantice pot interpreta un număr aproape infinit de stări intermediare, volumul de informație procesat în unitatea de timp crescând cu multe ordine de magnitudine. Mult mai flexibil decât un computer obișnuit, un computer din noua generație quantum-computing va putea ataca relativ ușor algoritmii pseudo-aleatorii folosiți cu tehnologiile de criptare existentă. Astfel, implementarea criptografiei cuantice rezistente presupune despărțirea de universul alb-negru al computerelor convenționale și aventurarea într-un „univers” unde orice încercare de interceptare a informației aflată în tranzit cauzează distrugerea acesteia.

Furnizorul de servicii e-mail securizate Tutanota a dezvăluit că lucrează împreună cu Institutul de Cercetare L3S al Universității Leibniz din Hanovra la un nou proiect numit PQmail, având ca scop implementarea criptografiei cuantice rezistente într-o aplicație de e-mail convențională.

Motivul pentru această inițiativă este acela că, odată ce computerele cuantice vor deveni disponibile la scară largă, tehnologiile de criptare perfect sigure în prezent vor putea fi învinse mult mai ușor.

Potrivit cercetătorilor, avansul tehnologic este anticipat deja și în cercurile de hackeri, cei mai întreprinzători colectând deja informații criptate potențial valoroase, în idea de a le decripta odată ce computere cuantice suficient de puternice vor fi disponibile.

Dezvoltator și co-fondator al Tutanota, Matthias Pfau a explicat de ce implementarea criptării bazată pe quantum-computing trebuie realizată acum, pentru a menține securitatea e-mailului în viitor:

Până în prezent, există foarte puține aplicații care utilizează criptare bazată pe principii de mecanică cuantică și nici o implementare pentru e-mailuri. Întrucât e-mailurile sunt atât de importante pentru comunicarea profesională, confidențială, este esențial să găsim aici o soluție sigură cât mai repede posibil. Tot mai multe e-mailuri de afaceri folosesc criptare în sistem end-to-end, utilizatorii acestor servicii bazându-se pe confidențialitate promisă acum și în viitor

Proiectul PQmail este susținut cu finanțare UE, țintind obținerea primului prototip al unui serviciu email securizat prin quantum-computing și lansarea acestuia pentru public. Odată ce devine operațional, PQmail va permite schimburi de mesaje email rezistente atât la tehnologiile prezente de decriptare, dar și cele din viitor. Pentru companii, acest lucru este deosebit de important, folosirea unor tehnologii de top asigurând că discuțiile confidențiale purtate prin e-mail nu vor putea fi „dezgropate” în viitor.

Proiectul PQmail va fi folosit pentru testarea mai multor algoritmi post-cuantici, evaluați deja pentru standardizare de către Institutul Național de Standarde și Tehnologie (NIST).

De îndată ce criptarea cuantică securizată va fi implementată în Tutanota, companiile și consumatorii vor putea să o folosească gratuit pentru securizarea suplimentară a comunicațiilor purtate prin email.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult