Rusia a legiferat cenzura pe internet

Rusia a legiferat cenzura pe internet

Rusia se alătură unui grup select de ţări, din care fac parte China şi Iran, luând măsuri pentru cenzurarea internetului şi blocarea anumitor tipuri de conţinut care până de curând putea fi accesat fără probleme în mediul online.

Rusia a legiferat cenzura pe internet

Potrivit publicaţiei New York Times, guvernul rus a trecut la punerea în aplicare a unei legi ce vizează blocarea propagării în mediul online a conţinutului ilegal sau dăunător pentru copii. În valul de acţiuni ce a urmat, autorităţile au cerut administratorilor Facebook, YouTube şi Twitter să înlăture materialele care, potrivit oficialilor ruşi, cad sub incidenţa noii legi. Dintre aceştia, doar reprezentaţii YouTube s-au opus măsurilor impuse de autorităţi.

Deşi potenţialul pentru cenzură este mult mai mare, legea introdusă sub pretextul de a proteja copii de influenţe negative provenite din mediul online pare deocamdată să fie folosită în mod responsabil şi doar pentru scopul declarat. Astfel, autorităţile ruse au reuşit să obţină interzicerea unui grup de utilizatori Facebook ce avea ca temă sinuciderea, dar şi înlăturarea postărilor de pe twitter care au legătură cu traficul de droguri. Există însă temeri că cenzura aplicată pe internet de autorităţile ruse va atinge în cele din urmă şi alte domenii, care nu au legătură blocarea accesului la stupefiante sau pornografie infantilă, cum ar fi cenzurarea partidelor politice din opoziţie şi comentariile aduse împotriva actualei puteri.

Tags:
Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult