Rusia: Crawler web care caută meme-uri cu Putin și alt tip de conținut interzis, lansat

14.02.2023
Rusia: Crawler web care caută meme-uri cu Putin și alt tip de conținut interzis, lansat
Foto: Profimedia Images

Regimul politic din Moscova, în frunte cu Vladimir Putin, accelerează transformarea Rusiei într-o distopie. Instituția care controlează comunicațiile și piața media, Roskomnadzor, a lansat o nouă unealtă care scanează internetul din țară pentru a descoperi conținut interzis.

Este vorba despre un crawler web numit Oculus, care poate analiza imagini și clipuri video pentru a descoperi proteste, meme-uri, pornografie infantilă, materiale care promovează cultura LGBTQ+ sau care afectează imaginea liderului de la Kremlin, Vladimir Putin.

Tehnologia a fost dezvoltată de o companie de stat și a costat 783.000 de dolari, transmite The Moscow Times. Înainte de Oculus, această muncă era realizată manual de angajați de la Centrul Principal de Frecvență Radio, o subsidiară a Roskomnadzor.

Citește și: Disconfort pentru Putin: Una dintre cele mai temute arme ale NATO, plasată în „coasta” Rusiei

Potrivit dezvoltatorilor săi, crawler-ul poate analiza 200.000 de imagini în fiecare zi. Tehnologii bazate pe inteligență artificială, care au scopul de a analiza conținutul de pe internet, au fost dezvoltate pentru Roskomnadzor și de Yandex, cel mai mare furnizor de servicii online din Rusia, potrivit Meduza.io.

În Rusia activitățile pe internet sunt tot mai periculoase, iar cenzura s-a întețit după declanșarea războiului. În 2022 au fost șterse sau blocate 100.000 de site-uri, față de 7.000 în 2021 și 1.500 în 2020.

Potrivit presei independente din Rusia, nu doar meme-urile cu Vladimir Putin sunt interzise. Organizațiile media trebuie să evite să scrie sau să vorbească despre sănătatea liderului de la Kremlin. Mai mult, imediat după o știre despre Putin un post de televiziune nu are voie să transmită o știre negativă.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Adrian Popa
Adrian Popa
Adrian Popa este coordonator al site-urilor Go4it.ro și Go4games.ro. Are 17 ani de experiență în presa centrală și a debutat ca jurnalist specializat pe economie/piețe financiare. Înainte de a ajunge la Grupul de presă Gândul, Adrian a fost redactor-șef la Mediafax.ro și Gandul.ro (fostul ... citește mai mult