Rusia vrea să blocheze YouTube și Wikipedia pentru „răspândirea de informații ilegale” despre invazia din Ucraina

04.03.2022
Rusia vrea să blocheze YouTube și Wikipedia pentru „răspândirea de informații ilegale” despre invazia din Ucraina

Războiul din Ucraina continua deja de o săptămână, iar reacția țărilor vestice a fost să izoleze rapid Rusia din punct de vedere economic. Cu toate că multe companii nu mai oferă servicii sau nu mai vând produse în Rusia, unele încă operează, chiar dacă în capacități limitate. Google este una dintre aceste companii, iar Rusia începe să ceară cenzură pe YouTube, după ce serviciul de streaming a limitat accesul la agențiile de știri rusești în afara țării.

YouTube și Wikipedia ar putea fi blocate în Rusia

Roskomnadzor, autoritatea care reglementează serviciile de comunicare de la Moscova, cere YouTube să blocheze în Rusia tot conținutul de pe YouTube legat de invazia țării în Ucraina. De asemenea, cere blocarea reclamelor „false” care vorbesc despre aceste evenimente. Agenția de stat a numit YouTube o armă „inacceptabilă” în „războiul informațiilor” împotriva Rusiei și amenință blocarea serviciului pe teritoriul țării.

Pe lângă aceste cerințe, Roskomnadzor cere companiei Google să ridice restricțiile asupra Russia Today și Sputnik de pe YouTube în Europa. Google nu a comentat pe baza acestor cerințe, însă, cel mai probabil, compania nu va ceda cerințelor Rusiei.

Cu doar câteva zile în urmă, agenția rusească cerea și Wikipedia să elimine articolul despre „Invazia Rusiei în Ucraina”, acuzând site-ul de „distribuție de informații ilegale”. De asemenea, cerea eliminarea statisticilor legate de civili și copii uciși în acest conflict din articolul despre Ucraina. Roskomnadzor amenința cu blocarea accesului în Rusia.

Reprezentanții Wikimedia, organizația care controlează Wikipedia, nu par să dea semne de a ceda în fața presiunilor:

„Invazia Ucrainei a rezultat în pierderi nejustificate de vieți omenești și a fost acompaniată de un război online al informațiilor. Răspândirea dezinformărilor despre criza din prezent afectează siguranța oamenilor care depind de informații reale pentru a face decizii critice despre viețile lor și afectează dreptul tuturor la accesul liber la informații.”

sursa: Android Police, Engadget

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult