Șeful WhatsApp numește Telegram ”spyware rusesc”, părând să uite de scandalul care a adus faima rețelei rivale

18.02.2023
Șeful WhatsApp numește Telegram ”spyware rusesc”, părând să uite de scandalul care a adus faima rețelei rivale

În luna ianuarie 2021, Facebook anunța modificarea politicii de confidențialitate WhatsApp, obligând utilizatorii să consimtă pentru cedarea datelor colectate în urma folosirii aplicației de mobil, companiei lui Mark Zuckerberg. Vestea a alimentat un veritabil exod al utilizatorilor către platformele rivale rețeaua Telegram numărându-se printre principalii beneficiari ai valului de nemulțumiți care părăseau rețeaua WhatsApp, deranjați de noile condiții impuse de Facebook privind colectarea datelor. Rivalitatea iscată la acel moment nu a dispărut niciodată administratorii WhatsApp și Telegram împărțindu-și „săgeți” cu orice ocazie.

Cel mai nou exemplu este cel în care CEO-ul WhatsApp, Will Cathcart, pune la îndoială tehnologiile de criptare end-to-end oferite de rețeaua Telegram. Ducând și mai departe acuzațiile, șeful WhatsApp  speculează originile ruse ale fondatorului Pavel Durov pentru a eticheta aplicația Telegram drept spyware rusesc, fără a oferi însă și dovezi concrete pentru susținerea aceste ipoteze.

Cert este că rivalitatea dintre WhatsApp și Telegram a adus beneficii atât platformelor în sine, cât și utilizatorilor care le folosesc. Pe de altă parte, confidențialitatea și securitatea datelor au fost mereu o sursă de disensiuni, administratorii celor două platforme neratând nici o ocazie de a-și pune la îndoială competențele și devotamentul față de protejarea intereselor utilizatorilor. Însă CEO-ul WhatsApp, a mers poate prea departe, lansând împotriva rivalului Telegram acuzații scandaloase, neprobate cu dovezi concrete.

Cathcart spune că Telegram nu oferă în mod implicit criptare end-to-end, iar chaturile de grup sunt, de asemenea, private de aceasta. În plus, el susține că protocoalele Telegram de criptare end-to-end (E2EE) nu pot fi verificate independent. „Telegram nu oferă transparența reală pe care majoritatea companiilor de tehnologie au adoptat-o”, a adăugat șeful WhatsApp.

Pe lângă protocoalele de securitate, Cathcart pune la îndoială și API-urile Telegram, despre care crede că deschid calea pentru supravegherea în masă. Jordan Wildon, un investigator la Institutul pentru Dialog Strategic, confirmă, de asemenea, acest lucru, susținând că a fost posibil să identificăm orice utilizator pe o rază de 2 mile, dacă acesta nu a dezactivat în mod explicit funcția de raportare a locației. ”În multe cazuri, este imposibil să spunem ce se întâmplă cu adevărat cu conturile utilizatorilor – dacă au fost căpușate cu programe spyware sau sunt folosite de informatori de la Kremlin”.

În mod predictibil, șeful WhatsApp recomandă utilizatorilor să nu mai folosească Telegram. Deși la prima vedere, sugestia ar putea părea chiar o recomandare sănătoasă, venind din partea administratorului unei platforme de mesagerie cu lung istoric de netransparență și chiar tendințe autoritare, în ce privește colectarea datelor, probabil că mutarea pe WhatsApp bb nu este cea mai inspirată alegere pentru utilizatorii preocupați de securitatea platformei Telegram.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult