Sistemul Android, tot mai aproape de dominaţie absolută a pieţei smartphone

01.11.2013
Sistemul Android, tot mai aproape de dominaţie absolută a pieţei smartphone

Cu mai mult de 204 milioane telefoane cu Android vândute la nivel global doar în ultimul trimestru, sistemul de operare susţinut de Google a reuşit să urce în acest an la 81.3% cotă de piaţă. Spre comparaţie, în aceeaşi perioadă a anului trecut erau livrate 129.6 milioane telefoane cu Android, platforma deţinând 75% din cota de piaţă.

Android, tot mai aproape de dominaţie absolută a pieţei smartphone

Pe locul 2, Apple pierde şi mai mult din cota de piaţă, telefoanele cu sistem iOS ajungând să mai reprezinte doar 13.4% din totalul vânzărilor în piaţa smartphone, faţă de 15.6% anul trecut. În mod surprinzător, scăderea are loc în contextul creşterii volumului de telefoane livrate cu 33.8 milioane unităţi peste rezultatul de anul trecut. Explicaţia vine din tabăra Android, unde vânzările au cunoscut o creştere accelerată faţă de anul trecut, contracarând performanţele obţinute de Apple.

Chiar dacă rămâne doar un jucător minor, Microsoft şi-a văzut dublată cota de piaţă rezervată telefoanelor cu sistem Windows Phone, de la 2% la 4%. Rezultatul se traduce într-o creştere cu 178% a volumului de vânzări, de la 3.7 milioane unităţi în urmă cu un an la 10.2 milioane unităţi anul acesta. Astfel, Windows Phone devine platforma cu cea mai rapidă creştere a cotei de piaţă de un an la altul. Potrivit celor de la Strategy Analytics, creşterea de care se bucură platforma Windows Phone este datorată aproape exclusiv vânzărilor de telefoane Nokia Lumia, bine primite în pieţele din Europa, Asia şi Statele Unite.

Ajunsă aproape anonimă în peisajul smartphone, platforma BlackBerry mai ocupă doar 1% din cota de piaţă (4.3% anul trecut), reflectând un volum de vânzării redus la aproximativ 2.5 milioane unităţi.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult