Site-ul de piraterie KickassTorrents a fost închis după arestarea fondatorului său

21.07.2016
Site-ul de piraterie KickassTorrents a fost închis după arestarea fondatorului său

Probabil că pirateria nu va dispărea niciodată, însă acest fapt nu va opri autorităţile să lupte împotriva copierii ilegale de conţinut digital. Cea mai recentă „victimă” este site-ul KickassTorrents, care a fost închis după arestarea fondatorului său de origine ucraineană, Artem Vaulin. Acesta a fost capturat în Polonia, după o lungă perioadă de urmărire online, metodele autorităţilor pentru a-l găsi fiind destul de ingenioase. Ironic este faptul că pasul greşit care a dus la arestarea sa a fost chiar cumpărarea de conţinut legal prin intermediul iTunes.

Autorităţile erau de mult timp pe urmele lui Vaulin, acesta mutând adresa şi serverele KickassTorrents de mai multe ori în diferite ţări pentru a se feri de acţiuni legale împotriva sa. Pentru a-l captura mai uşor, agenţii au recurs la o strategie mai puţin ortodoxă, încercând să afle cât mai multe despre el îainte de a trece la fapte. Unul dintre paşi a fost cumpărarea de reclamă pe site pentru a putea avea acces la informaţiile bancare ale KickassTorrents.

Autorităţile aveau acces la informaţii despre pagina de Facebook a site-ului, inclusiv la IP-ul de pe care s-a efectuat ultimul login. Atunci când adresa IP a concis între pagina de Facebook şi o tranzacţie legală de pe iTunes, ambele cu conturile lui Artem Vaulin, aceste probe au putut fi folosite alături de datele bancare pentru a dovedi că acesta este în spatele site-ului de piraterie.

Conform unui comunicat de presă lansat de Departamentul Justiţiei din Statele Unite, KickassTorrents este responsabil pentru distribuirea de materiale piratate în valoare de 1 miliard de dolari, fiind în acest moment cel mai popular astfel de site din lume. Vaulin va fi judecat pentru infracţiuni de conspiraţie pentru încălcarea drepturilor de autor, conspiraţie pentru spălare de bani şi două capete de acuzare de încălcare a drepturilor de autor.

Momentan Vaulin este în arestul poliţiei în Polonia, Statele Unite încercând să obţină un acord de extrădare pentru a fi judecat în statul Illinois, unde a început urmărirea iniţială pentru arestarea fondatorului KickassTorrents.

Citeşte şi The Pirate Bay, celebrul site de torrenţi recent închis de autorităţile suedeze, a fost relansat

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult
Recomandare video