Skinează-ţi Gmail-ul în doi timpi şi trei mişcări

Skinează-ţi Gmail-ul în doi timpi şi trei mişcări
Stylish

Dacă eşti genul care pune mare preţ pe modificarea interfeţelor grafice, fie că îţi place să schimbi felul în care arată Windows-ul, fie personalizezi la sânge modul în care arată şi se comportă fiecare progrămel, atunci eşti la un pas de a trece la modificarea aspectului site-urilor Web. Da, acesta este următorul pas. Poţi să schimbi modul în care arată şi se comportă diverse site-uri. Tot ce îţi trebuie pentru aceasta este Firefox, o extensie pentru acest browser şi un aşa-numit script (sau mai multe).

Mă voi referi în acest articol în mod special la Gmail şi la două modalităţi simple prin care poţi schimba felul în care acest serviciu arată. Prima condiţie pentru a "skina" Gmail-ul este să foloseşti Firefox. Sunt plugin-uri şi pentru Internet Explorer care realizează acest lucru, dar nu mă voi referi la ele în acest articol, ci doar la Firefox.

Există două extensii care poţi skina Gmail în Firefox: Stylish şi Greasemonkey. În principiu, modalitatea de skinare este aceeaşi.

Stylish

Mai întâi instalezi Stylish de aici şi restartezi Firefox. Extensia în sine nu poate modifica site-urile, ci doar prin intermediul anumitor scripturi (numite şi stiluri) pe care le aplică în momentul încărcării unui site. Nu-ţi face griji în legătură cu script-urile, nu trebuie să ştii programare şi să le creezi tu. Există suficiente script-uri pe Internet pe care trebuie doar să le instalezi.

Script-uri pentru Stylish poţi instala de aici. Ca să găseşti script-uri pentru Gmail nu trebuie decât să dai search după gmail folosind căsuţa de căutare din pagina respectivă. Vei găsi foarte multe script-uri care modifică fie aspectul Gmail, fie modul în care se comportă anumite funcţii ale acestuia. În ceea ce priveşte modificarea aspectului, există script-uri care alterează numai anumite elemente grafice şi script-uri care se comportă întocmai unei teme şi modifică întregul site.

Ca exemplu, am ales din lunga listă de script-uri Gmail Redesigned (by Globex Designs). Este unul din script-urile care modifică complet modul în care arată Gmail. Pentru a-l instala trebuie să apeşi butonul Load into Stylish din pagina script-ului.

gmail stylish

Nu trebuie însă să te limitezi la acest script. Poţi să experimentezi şi să instalezi diverse alte script-uri pentru a obţine un rezultat pe gustul tău. Există script-uri care pot ascunde reclamele Google, care afişează în dreptul mesajelor iconiţe care arată tipul ataşamentului, care ascund numărul de spam-uri primite şi multe altele.

gmail stylish

Greasemonkey şi BG2

Greasemonkey

Greasemonkey este o extensie chiar mai populară decât Stylish care poate fi instalată de aici sau de aici. Ca la instalarea oricărei extensii de Firefox va trebui să restartezi browser-ul înainte să foloseşti extensia.

Scripturile pentru Greasemonkey le găseşti aici, iar cele speciale pentru Gmail le vei localiza tot prin căutare (după gmail sau gmail skin eventual). Instalarea unui script se face prin apăsarea butonului Install this script din dreapta paginilor cu script-uri.

Better Gmail 2

Problema script-urilor de Greasemonkey este că multe nu mai funcţionează de când Google a făcut update sistemului care stă la baza Gmail. Asta din cauza faptului că autorii lor nu le-au actualizat. De aceea, o bună alternativă la Greasemonkey este extensia Better Gmail 2 care poate fi instalată de aici.

Better Gmail 2

Aceasta este de fapt o colecţie de mai multe script-uri pentru Greasemonkey (actualizate) care poate fi foarte simplu configurată. După instalarea extensiei şi restartarea browser-ului vei avea o nouă intrare în meniul Tools din Firefox: Better Gmail 2. De aici poţi bifa sau debifa diverse opţiuni precum colorarea diferită a mesajelor, afişarea simbolurilor în funcţie de ataşamente în dreptul mail-urilor, ascunderea anumitor elemente ale interfeţei sau aplicarea unora din cele două skin-uri incluse. După fiecare modificare este necesar refresh-ul paginii de Gmail.

Better Gmail 2

Script-urile de Greasemonkey şi Stylish nu se rezumă doar la Gmail. Există script-uri care modifică multe alte site-uri şi prin care poţi descoperi diverse alte funcţii sau feţe ale site-urilor pe care le vizitezi în mod frecvent.

Este adevărat însă că de la aceste tipuri de extensii se naşte o discuţie de principiu, dacă este corect faţă de creatorii site-urilor ca produsul lor să fie alterat în acest mod. Google, de exemplu, nu se supără. Chiar include pagini înhelp-ul lor prin care explică creatorilor de script-uri cum pot să evite diverse probleme de compatibilitate.